Samuray arısı kokarca böceği savaşı devam ediyor! Kahverengi kokarca nasıl bir şey, insana zarar verir mi?
Samuray arısı kokarca savaşı devam ediyor. Zararlı tür olan kahverengi kokarcaların lavralarını yok etmeye odaklanan samuray arısı yani parasitoidler, hasat edilen ürünün kalitesinin düşmesini engelliyor.
Kahverengi kokarcaların zararlısıyla uğraşmak için mücadele eden Tarım ve Orman Bakanlığı, samuray arısı kokarca savaşı bu sene de devam edecek.
Gelecek sezon için paylaşılan plana göre, yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacak.
Bu kapsamda 300 bin samuray arısı doğaya salınacak.
Peki, samuray arısı kokarca konusunda doğa ve insanlar olumsuz etkilenir mi? Samuray arısı nasıl bir şey?
SAMURAY ARISI KOKARCA BÖCEĞİ İMHASINDA
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, il ve ilçe tarım müdürlüklerinin yanı sıra STK’lar ve üreticilerle de işbirliği sonrası verilen kararda samuray arısı kokarca imha işlemi devam ediyor.
Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı, istilacı türün popülasyonun fazla olduğu ve olumsuz etkilediği 35 il, 196 ilçede uygulanacak.
1272 teknik personelin yer alacağı görevlendirme kapsamında 100 bin üreticiye bilgilendirme yapıldı.
Açıklamada, “Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında biyoteknik mücadele amaçlı tuzaklar ruhsatlandırılmış olup yaklaşık 3 bin tuzak üreticilerimize il müdürlüklerimiz aracılığıyla dağıtılmıştır. Daha çok kışlak alanlarda mücadele yoğunlaşılarak yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlanmıştır.” bilgisi paylaşıldı.
SAMURAY ARISI NASIL BİR ŞEY?
Gelecek sezonda 300 bin samuray arısının doğaya salınması işlemi devam edecek.
Kahverengi kokarca bahanesiyle üreticiden düşük fiyata alınacak mal zaiyatının da önüne geçmek hedeflenmekte.
SAMURAY ARISI ZEHİRLİ Mİ?
Kokarca böceğinin ürünlere verdiği zaiyatı en aza indirmek için üretilen samuray arısının insanlara karşı bir zararı olmadığının altı çizilmiştir.
Bu bilgiye göre, zehirli değildir.
İlgili Haberler
SAMURAY ARISI KOKARCA BÖCEĞİ İMHASI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Asya’dan ülkemize yayılan ve Tarım Orman Bakanlığı’nda kahverengi kokarca olarak yer alan zararlı tür için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarında Çin menşeli 150 bin samuray arısı üretilmişti.
Halk arasında samuray arısı olarak bilinen türün bilimsel adı parasitoiddir.
Kahverengi kokarcanın yumurta lavralarına kendi yumurtasını bırakarak çoğalmasını engelleyen samuray arıları yani parasitoidler riski aza indiriyor.
KAHVERENGİ KOKARCA NEDİR, NERERLEDE VAR?
Entomolog (böcek bilimci) Mustafa Kılıç’ın AA muhabirine verdiği röportajda zararlı samuray arısının üretilme amacı kahverengi kokarcanın 2017 yılından itibaren ülkemizde görülmeye başladığını söyledi.
Ülkemizde 35 il, 196 ilçede varlığı tespit edildi.
SAMURAY ARILARI, KOKARCAYI NASIL ENGELLİYOR?
Samuray arıları, direkt olarak kokarcaların lavralarına saldırı düzenliyor.
Kendi yumurtalarını bırakarak çoğalmalarını engelliyor.
KAHVERENGİ KOKARCA İNSANLARA ZARAR VERİR Mİ?
Kahverengi kokarcanın 300’ün üzerinde bitkiyi etkilediğini vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:
“Doğada kolay kolay aç kalmayan bir böcek. Özel ağız yapısı sayesinde bitki dokularını emerek besleniyor ancak hayvanlar ve insanlar üzerinde zarar oluşturmamaktadır. Sadece ufak tefek alerjilere belki bazı ciltler reaksiyon gösterebilir. Onun haricinde ısırma veya sokma gibi davranışları yok.