Mevlid Kandili yapılacak ibadetler ve dualar için Cübbeli Ahmet Hoca'nın tavsiyeleri - Haber Jet

Mevlid Kandili yapılacak ibadetler ve dualar için Cübbeli Ahmet Hoca’nın tavsiyeleri

Mevlid Kandili'nde yapılacak ibadetler ve edilecek dualar çok merak edilse de en çok önerilen şeyler arasında hediyeleşmek, çocuklara Peygamber Efendimiz'in doğumunu anlatmak ve bol bol salavat çekmek yer alıyor.

Mevlid Kandili’nde yapılacak ibadetler ve edilecek dualar ve Mevlid Kandili namazı, duaları gecenin faziletleri gündeme geliyor.

MEVLİD KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER VE DUALAR

Peygamberimiz Mevlid gecelerinde ashab-ı kirama ziyafet verir ve dünyaya teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki olayları anlatırdı. Hz. Ebubekir de Ashabı kiramı toplar efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü halleri konuşurdu. Yani Kandil gecesi peygamberimizin doğumu ve çocukluğu anlatılır. Bundan dolayı bu gece efendimizin doğum gününde görülen halleri mucizeleri okumak dinlemek öğrenmek çok sevaptır.

  • Bu gece çalgı ve başka haram şeyler karıştırmadan Mevlid Kasidesi okumak
  • Salavatı şerife getirmek
  • Tatlı şeyler yedirip içirmek
  • Hayır ve hasenat *SADAKA VEREREK gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır
  • Bol bol Kur’an okumak,
  • Kaza namazı varsa kaza namazı kılmak
  • Dua etmek,
  • Cenabı haktan af ve mağfiret dilemek ol
  • İlla Peygamberimizin mevlid-i okunan bir yerde bulunmak

İmam Suyutî, konuyla ilgili olarak özetle şunları söylemiştir:

“İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur’an okumaları, Hz. Peygamber (a.s.m)’in veladetiyle ilgili haberleri/menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bid’a-i hasenedir/güzel bir bid’attır. Çünkü, bu toplantılarda Hz. Muhammed (a.s.m)’e karşı büyük bir tazim, bir saygı, onun dünyaya teşriflerinden ötürü büyük bir sevinç söz konusudur. Bu ise, sahibine büyük bir sevap kazındırır.” (bk. Suyutî, el-Havî li’l-fetavî, 1/272-şamile).

Mevlid kandilinde yapılacak ibadetler ve dualar

MEVLİD KANDİLİ GECESİ EDİLECEK DUA

Bu dua, bir örnektir. Her duanın Allah katında değeri büyüktür. Bu nedenle sadece bunu yapmanız gerekmez.

Hocaların örnek olarak sunduğu dualardan biri olduğu için sizlerle paylaşıyoruz.

Peygamber Efendimiz (sav), imsağa bir saat kala dünyaya teşrif etmiştir.

Bu saatte dua etmek çok önemlidir.

Uyandığınız zamanda abdest alın ve Allah rızası için mümkünse 2 rekat namaz kılın.

Ardından Kehf suresinin son 4 ayetini okuyun.

KEHF-107: İnnellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti kânet lehum cennâtul firdevsi nuzulâ(nuzulen).

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلًا

KEHF-108: Hâlidîne fîhâ lâ yebgûne anhâ hıvelâ(hıvelen).

خَٰلِدِينَ فِيهَا لَا يَبْغُونَ عَنْهَا حِوَلًا

(Kehf,107-108) Şüphesiz, inanıp yararlı işler yapanlara gelince, onlar için içlerinde ebedî kalacakları Firdevs cennetleri bir konaktır. Oradan ayrılmak istemezler.

KEHF-109: Kul lev kânel bahru midâden li kelimâti rabbî le nefidel bahru kable en tenfede kelimâtu rabbî ve lev ci’nâ bi mislihî mededâ(mededen).

قُل لَّوْ كَانَ ٱلْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمَٰتِ رَبِّى لَنَفِدَ ٱلْبَحْرُ قَبْلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَٰتُ رَبِّى وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِۦ مَدَدًا

(Kehf, 109) De ki: “Denizler, Rabbimin kelimeleri için (kelimelerini yazmak için) mürekkep olsaydı ve onun bir mislini daha imdada (yardıma) getirmiş olsaydık bile, Rabbimin kelimeleri bitmeden, denizler mutlaka tükenirdi.”

KEHF-110: Kul innemâ ene beşerun mislukum yûhâ ileyye ennemâ ilâhukum ilâhun vâhid(vâhidun), fe men kâne yercû likâe rabbihî fel ya’mel amelen sâlihan ve lâ yuşrik bi ıbâdeti rabbihî ehadâ(ehaden).

(Kehf, 110) De ki: “Ben de ancak sizin gibi bir insanım. (Ne var ki) bana, ‘Sizin ilâh’ınız ancak bir tek ilâhtır” diye vahyolunuyor. Kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa yararlı bir iş yapsın ve Rabbine ibadette kimseyi ortak koşmasın.”

قُلْ إِنَّمَآ أَنَا۠ بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰٓ إِلَىَّ أَنَّمَآ إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَٰحِدٌ ۖ فَمَن كَانَ يَرْجُوا۟ لِقَآءَ رَبِّهِۦ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَٰلِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِۦٓ أَحَدًۢا

Mevlid kandili namazı

UYANINCA OKUNACAK DUA

Her kim bu duayla dua ederse biiznillah red olmaz.

İlgili Haberler

Yapacağınız duaya öncesinde bu ayetleri okuyabilirsiniz.

“Subhane rabbiyel aliyyil a’lel vehhab”

“Es-elüke bismikel a’lel eazzil ecellil ekram ”

Mevlid kandilinde peygamber Efendimiz (s.a.v)’in doğduğu saat olan imsak saatine BİR SAAT KALA bu duayı okuyanın duaları Allah’ın izniyle kabul olur.

O saatte “Allah’ım günahlarımı affet” diye dua edeni Allahü Teâlâ inşallah affeder.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v);

“Her kim bu kelimelerle duâ eder de günahlarının affını, bağışlanmasını diler veya dünya ve ahiret ile bir dileği için dua eder ise duâsı kabul olur isteği verilir.” buyurur.

Bu bereketli kelimelerde İsm-i Azam bulunmaktadır. Çünkü duâ eden kimse, duasında bu kelimeleri okursa, yaptığı duâ’nın Allah katında en güzel şekilde kabul göreceği Peygamberimiz tarafından bizlere müjdelenmektedir.

Bir kul İhlâs ile bu dua ile dua ve zikri okursa,bu kelimeler,hiç bir perdeye ve engele takılmadan Allah’a ulaşır.

Yüce Allah, gökleri yararak gelen bu sözü söyleyen kimseye rahmetle bakar. Yüce Allah her kime rahmetle bakmış ise,o kimsenin istediğini vermek.Allah’ın üzerine haktır.

Bu dua ve zikri okumak, hiç bir günah bırakmaz, hiçbir salih amel bu kelimelerin kazandırdığı sevabı geçemez.

Okunacak dua:

“Lâ İlâhe illâllahü vahdehü lâ şerikeleh lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadir.Elhamdülillahi ve sübhanallahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü Ekber.Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhilAliyyil’Aziym.”

Anlamı: “Allah’tan başka ilah yoktur.Yalnız Allah vardır.O bir’dir.Şerik naziri yoktur.Mülk O’nundur.Hamdü Sena da O’na mahsustur.O, her şeye kadirdir.Allah’a hamd ederim.Allah’ı noksanlıklardan tenzih ederim. Allah’tan başka ilah yoktur.Yalnız Allah vardır.Allah her şeyden büyüktür.Allah’ın irade ve kudreti taâlluk etmeden kainatta hiç bir şey vuku bulmaz.”

Mevlid kandili ne zaman

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN ?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) doğduğu mübarek gün olarak kabul edilen Mevlid Kandili, 2024 yılında 14 Eylül Cumartesi günü idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI

Mevlit Kandili’nde kılınması önerilen namazlar arasında Tesbih Namazı ve Hatm-i Enbiya önerilir.

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir: “Yâ Rabbi, niyet eyledim rıza-yı şerifin için tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle alemleri nura gark ettiğin Habibin, başımızın tacı Resul-i Zişan Efendimiz’in hürmetine ve bu gecedeki esrarın hürmetine ben aciz kulunu da afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle.” Allahü Ekber, diyerek namaza başlanır.

Namazda Fatiha’dan sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunabilir.

Günahların affına vesile olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75’dir. Dört rek’atte 300 tesbih okunmuş olur.

“Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”

MEVLİD KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Peygamberimiz (S.A.V.)’e hiç olmazsa bir tesbih salat ü selâm okumalıyız. Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi Kur’an-ı Kerim’i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir.  gerekir. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hayatını ve ahlakını okuyup iyice anlamak. Namaz kılmak, gündüz mezarlık ziyaret edilmelidir.

Yaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir