Kahverengi kokarcayla mücadele için samuray arıları bahçelere salındı
Doğu Karadeniz’de meyve - sebze ve fındık bahçelerinde ürünlere zarar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın laboratuvarlarında üretilen 10 bin samuray arısı Trabzon’da belirlenen örnek bir bahçede doğaya bırakıldı.
Fındıkta verim ve kalite kaybına yol açan kahverengi kokarca zararlısı, bahçelerde bulunan yaprakları yiyip suyunu emen ve fındıkla beraber meyve-sebze bahçelerine de zarar veren istilacı bir türdür.
10 BİN SAMURAY ARISI DOĞAYA SALINDI
Halyomorpha Halys diğer adıyla Kahverengi Kokarca zararlısı ile biyolojik mücadele için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarı tarafından üretilen Samuray Arıları (Trissolcus Japonicus) Trabzon’da örnek bir fındık bahçesinde ve belirlenen ilçelerde doğaya salındı.
İHA’dan alınan habere göre Trabzon İl Tarım Müdürü İsa Kaplan samuray arıları için şu açıklamada bulundu;
“Mukayese açısından söylüyorum ki İtalya’da 12 laboratuvar ve 8 enstitüde üretilebilen 120 bin samuray arısına karşılık bizim Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü’müz bir yılda 150 bin samuray arısını tek başına üretti.
İlk salınımını 2023 yılında Artvin’de 26 bin adet olarak gerçekleştirdik. Bu yıl ise Türkiye genelinde 150 bin, ilimizde ise 10 bin adet samuray arısı salınımını gerçekleştireceğiz. Kahverengi kokarca ile en önemli mücadele biyolojik mücadeledir.
Kahverengi kokarca yumurta kümesi içerisine samuray arısının yumurtaları bırakılıp, çıkan liflerin kahverengi kokarcanın yavru larvaları ile beslenip kahverengi kokarcanın çıkışını engellemekte ve kahverengi kokarcanın ile mücadelede en önemli silah olmaktadır.
Bölgemizde samuray arısı bıraktığımız yerlerde en az 1 hafta zirai mücadele yapmamamız samuray arısının adaptasyonunu ve neslini koruma açısından oldukça önemlidir. İnşallah memleketimizin bu beladan kurtulması için hayırlara vesile olur” dedi.
KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLI MI?
Bitkilere fazlasıyla zararı bulunan kahverengi kokarca zararlılarının insana ve hayvana zararı yoktur.
SAMURAY ARISI ZARARLI MI?
Biyolojik ortamda üretilen samuray arılarının insana ve hayvana herhangi bir zararı bulunmamakta.
Bu böceğin adı kahverengi kokarcamıymış. cidden aşırı tiksindirici bi böcek umarım hiç denk gelmem çünkü benim onların üzerine salacak samuray arım yok
Sadece Doğu Karadeniz’de mi denk geliniyor ben geçen yaz İstanbul’da da gördüğüme emin gibiyim Kahverengi Kokarca’yı.
Hamam böceklerine de kesin çözüm bulsalar keşke ne yapsam fayda etmiyor