En uygun fiyatlı malzemelerle aşure tarifi! 7 veya 41 çeşit içeren malzemeler tercihinize kalmış - Haber Jet

En uygun fiyatlı malzemelerle aşure tarifi! 7 veya 41 çeşit içeren malzemeler tercihinize kalmış

Muharrem ayının 10. gününde yapılan aşureyi bazıları 7 bazıları ise 41 çeşitli malzeme ile yapılıyor. Baklagiller ve kuru meyvelerden yapılan aşureyi en uygun fiyatlı malzemelerle yapmanın yollarını sizler için derledik. İki tarifle tarafınızı siz seçebilirsiniz. 7 veya 41 çeşit içeren malzemeler tercihinize kalmış. İşte en uygun fiyatlı aşure tarifleri...

Arapça kökenli olan aşure kelimesi aşara fiilinden üretilmiştir. Çeşitlilik anlamına gelen aşure, Hicri takvime göre; Muharrem ayının 10. gününe denk gelir.

Aşure bir çeşit tatlıdır. Birlik beraberliğin yardımlaşmanın simgesi olan aşurenin yapımı yöreden yöreye de değişiyor. Bazılarına göre 7 malzeme ile yapılan aşure bazılarına göre ise 41 malzemeyle yapılır.

Ekonomik koşullarda göz önüne alındığında malzemesi bol olan aşureyi en uygun fiyatlara göre yapmanın tercihlerini sizlere bıraktık.

AŞURE MALZEMELERİ KAÇ ÇEŞİT OLMALI?

Aşure malzemesinin aslında kesin bir malzeme çeşidi mevcut değil sadece nohut, fasulye ve buğday gibi malzemeler ana malzeme olarak geçer. Rivayetlere göre de ilk yapıldığında bu malzemelerden yapılmış. Ancak akabinde nar ve kayısı gibi meyveler eklenmiştir.

41 malzemeden aşure yapımı

AŞURE NEDEN 7 VEYA 41 ÇEŞİT MAZLEMEYLE YAPILIR?

Yöreden yöreye ise aşurenin iç malzemeleri daha çeşitli hale gelmişti. 7 ve 41 malzeme ile yapılması ise tek sayı uğurundan kaynaklıdır. Tek sayının getirdiği uğur nedeniyle malzemeler 7 ya da 41 çeşit olarak eklenir.

aşure malzemeleri kaç çeşit olmalı, neden 12 çeşit

Muharrem ayının 10. gününde yapılır ancak bazı yörelerde bir hafta boyunca dağıtılır. Bu yüzden aşure malzemeleri kaç çeşit olmalı? sorusunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır.

aşure nasıl yapılır

41 ÇEŞİT AŞURE MALZEMELERİ LİSTESİ!

Buğday, nohut, kuru fasulye, kuru börülce, pirinç, bulgur, irmik, süt, toz şeker, kuru üzüm, elma, yarım ayva, kuş üzümü, kayısı, havuç rendesi, portakal kabuğu, karanfil, gül suyu, tarçın, tuz, çörek otu, pekmez, bal, vanilya, limon suyu, nişasta, fındık, ceviz, badem, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuru dut, kuru incir, susam, haş haş tohumu, nar, hindistan cevizi, toz tarçın bu malzemelerle 41 çeşit olarak geçen aşure yapılır.

41 ÇEŞİT MALZEMEDEN AŞURE NASIL YAPILIR?

Bazıları süsleme olarak kullanılan bu aşure çeşidi genellikle Anadolu topraklarında yapılır.

Osmanlı Devleti’nden kalma bir gelenek olan 41 çeşitli aşure her malzeme ayrı pişirilir ardından tek tencereye eklenir.

En Uygun Fiyatlı Malzemelerle Aşure Tarifi! 7 Veya 41 çeşit Içeren Malzemeler Tercihinize Kalmış

Kuru fasulye, börülce, nohut, kuru üzüm ve kuru elma bir gün öncede suya eklenir. Ertesi gün ise ayrı ayrı kaynatılır.

Özellikle ayva ayrı pişirildikten sonra suyu süzülmeli yoksa aşurenin rengini bozar. Nohut ve buğday geç piştiğinden bir gün önceden ılık su da bekletildiğinde pişirilme sırasında hızla pişer.

Ardından tüm malzemeler süzülerek tek tencereye eklenir. İçerisine üzüm, elma, kayısı, kuş üzümü ve tarçın kabuğu ile eklenir.

Kaynatıldıktan sonra kalan diğer malzemeler yani havuç rendesi, pekmez, bal, vanilya, limon suyu çörek otu, gül suyu, tuz ilave edilerek karıştırılır.

Nişastanın topaklanmaması için mutlaka sıcak suyla kremsi hale getirilmesi lazım. Hepsi kaynatıldıktan sonra kaselere eklenir.

Son olarak üzerinr fındık, ceviz, badem, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuru dut, kuru incir, susam, haş haş tohumu, nar, Hindistan cevizi, toz tarçın dökülür.

7 malzemeli aşure yapımı

Bu aşurenin maliyeti sizlere 5 bin TL’ye patlar. Her bir malzeme 20-50 gram arası hesaplanırsa ortalama kuru baklagiller bin TL’yi bulur. Ancak kuruyemişler oldukça pahalı olduğundan gramajları bile ortalama 200-500 arasını bir fiyat diliminde hesaplanır.

41 çeşit malzemeden aşure yapımı

7 ÇEŞİTTEN AŞURE NASIL YAPILIR?

7 çeşitten yapılan aşure ise ortalama bin lirayı bulur. Bu kadar ucuz olmasının nedeni ise 7 çeşitli aşurede çok az malzeme kullanılmasıdır. Bu tür aşure çeşitleri genellikle İran taraflarında yapılır.

aşure neden 7 malzemeli olmalı, neden 41 malzemeli olmalı

Pirinç, nohut, buğday, fasulye, kayısı, üzüm, fındık eklenir. Öte yandan pişirilme esnasında kullanılan ise; karanfil toz şeker ve tuz kullanılır. Kuru malzemeler bir gün önceden ıslatılır.

Ardından ayrı ayrı kaynatılarak tek tencereye eklenir. İçerisine üzüm kuru kayısı fındık eklenir.

Pişirildikten sonra kaselerle servis edilir. 7 çeşit aşure ise 41 çeşide göre en uygunu oluyor.

Kullanılan malzemelerin gramajları ise ortalama 100 ve 200 lira arası değişiyor.

Yaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir