Aşırı sıcak havalar psikolojik sorunlara neden olabiliyor - Haber Jet

Aşırı sıcak havalar psikolojik sorunlara neden olabiliyor

Aşırı sıcak havaların etkisiyle; zihinsel yorgunluk, halsizlik, karamsarlık, dikkat eksikliği gibi psikolojik belirtilerin yoğun görülüyor. Müge Anlı ile Tatlı Sert Programı'nın eski Psikiyatristi Arif Verimli, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda sıcaklıkların psikiyatrik durumla ilişkisinin kesin olduğunu söylüyor.

Aşırı sıcak havaların ruh hali üzerine etkisi konusunda uzmanlar; öfke, tahammülsüzlük, depresyon ve zihinsel yorgunluk gibi ruhsal rahatsızlıkları tetiklediğini belirtiliyor.

SICAKLAR PSİKOLOJİYİ ETKİLER Mİ?

Psikiyatrist Arif Verimli, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı, “Sıcakların Psikiyatrik durumla ilişkisi kesindir.. Özellikle Bipolar, Şizoaffektif, Psikotik Özellikli Depresyonlar ve Panik Atak risk altında.. Gerekirse dışarı çıkmayın..” paylaşımında sıcaklıkların ruh sağlığı üzerindeki etkisi üzerinde durdu.

Sıcak havalar psikolojiyi etkiler mi?

Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı günlerden geçerken sosyal medyada sıcaklıkların psikoloji üzerindeki olumsuz etkisi üzerinde duruluyor.

Uzmanlar, sıcak havaların insanlar üzerinde stresti arttırdığı, anksiyeteyi tetiklediği, depresyona eğilimi arttırdığı, dikkat eksikliğine yol açtığı konusunda hem fikir.

Daha karamsar ve depresif ruh hali beraberinde fiziksel sıkıntılar olan kalp çarpması, halsizlik, refleks zayıflığı gibi durumları beraberinde getirebiliyor.

Özellikle psikiyatrik tanı alan anksiyete, panik atak, bipolar gibi hastalıklardan muzdarip insanların aşırı sıcaklıklarda dışarı çıkarken dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılıyor.

Sıcak hava depresyonu tetikler mi

SICAK HAVA DEPRESYONU TETİKLER Mİ, STRES YAPAR MI?

2023 Temmuz ayında Anadolu Ajansı’na konuşan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Erdoğan’da aşırı sıcaklıklarda artan uyku bozuklukları ve uyku kalitesinin düşüşüne dikkat çekmişti.

Uyku bozuklukların başlamasıyla da depresyonun, stresin ve ona bağlı olarak anksiyete, panik atak ve kaygı gibi hastalıklara yol açtığını belirten Erdoğan, sadece bedenen değil ruhen de terlettiğini etmekte.

Sıcak anksiyeteyi tetikler mi

Sıcaklıkların öfke ve sinirliliğe neden olduğu bununda tahammülsüzlüğe neden olabildiği üzerinde duran Erdoğan, kavga ve benzeri durumların artabileceğinin altını çiziyor.

Ayrıca sıcaklıkların dikkat ve konsantrasyonu etkilediği de biliniyor.

AŞIRI SICAK HAVALARDA NE İYİ GELİR?

Sıcaklıklarla birlikte vücuttaki su ve mineral kaybı pek çok açıdan dengesizliğe yol açıyor. Sıvı kaybı duygu durumundaki bozukluğu etkileyen nedenlerden biri.

Bu nedenle günde vücut kütle endeksinize göre hesaplayarak ortalama 2 ila 2 buçuk litre su tüketilmesi ve mineral dengesini korumak adına ise asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Daha hafif beslenme düzenine geçilebilir.

Aşırı sıcak havalar psikolojik sorunlara neden olabiliyor 1

Stres ve gerginliğe yol açacak ortamlardan uzaklaşılabilir, rahatlamak için bol bol ılık veya soğuk duş alınabilir.

Bunların dışında belirli psikiyatrik tanı alan hastaların aşırı sıcaklarda hastalıklarının tetiklenme ihtimallerini bilmeleri ve ona göre tedbir almaları önerilebilir.

Yaşam

Aşırı sıcak havalar psikolojik sorunlara neden olabiliyor” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Ali Ali

    cidden çok sıcak yüzünden insanın sinirleri bozuluyor

    Yanıtla
  • Suat Bilgen Suat Bilgen

    Havanın sıcaklığı dışarıdan çok evlere vuruyor

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir