Germiyanoğulları 13. yüzyıl sonlarında Kütahya çevresinde kurulan Türkmen beyliğidir - Haber Jet

Germiyanoğulları 13. yüzyıl sonlarında Kütahya çevresinde kurulan Türkmen beyliğidir

13. yüzyılın sonlarında Kütahya ve civarında kurulan Türkmen beyliği olan Germiyanoğulları'nın kökenine dair Kürt veya Türk olduğu gündeme geliyor. Germiyanoğlulları'nın kökeni, Afşar boyu veya Kangıl-Kıpçak kökenlerine dayandığı ileri sürülse de alanındaki uzman tarihçiler tarafından genel kanı Türkmen beyliği olduğu yönündedir.

Germiyanoğullları 13. yüzyıl sonlarında Anadolu Beylikleri döneminde kurulan Türkmen beyliğidir.

GERMİYANOĞULLARI KÜRT MÜ?

Sosyal medyada gündeme gelen Germiyanoğulları kürt mü iddiaları sonrası Anadolu beyliğinin kökenine dair araştırmalar hız kazanıyor.

Kütahya çevresinde kurulduğu aktarılan Germiyanoğlulları’nın kökeni hakkında ana kaynaklardan olan İbn Bibi’nin eserinde Germiyanoğulları aşireti “Türkan-ı Germiyan” olarak adlandırılır.

Bunların dışında Genel Türk Tarihi’nin önde gelen isimlerinden Zeki Velidi Togan, Umumi Türk Tarihi’ne giriş eserinde Germiyanoğulları’nın Harezm’den çıkan Kanglı-Kıpçak kökenine dayandırır.

Bu bilgiler ışığında Germiyanoğulları’nın Türk ve 13. yüzyılda Kütahya ve çevresinde kurulan Anadolu Türkmen beyliği olduğunu söylemek mümkündür.

Germiyanoğulları Kürt mü?

TDVİ’de yer alan Germiyanoğulları maddesinde ise teşkilat ve kültür hayatından bahsederken Batı Anadolu’da bulunan en güçlü beyliklerden biri olarak belirtilen Germiyanoğulları’nın teşkilatının diğer Türkmen beyliklerinden pek farklı olmadığından bahsedilir.

Yine TDVİ’de yer alan maddede,  Anadolu hakkında bilgi veren İbn Fazlullah el-Ömeri’nin seyyah Haydar Uryan ve seyyah Cenevizli Balaban’dan naklettiğine göre, Germiyan hükümdarının Türk emirlerinin ne büyüğü olduğunu ifade eder.

Toprak sisteminin yine bir Türk devleti olan Selçuklu teşkilatının devamı olduğu, ikta sisteminin uygulandığı belirtiliyor.

Ayrıca Türk dili Germiyanoğulları’nın bulunduğu bölgede büyük bir gelişme gösterir. 15. yüzyıl sonlarında Türk edebiyatının doğmasına önemli yere sahip olan Şeyhoğlu Sadreddin Mustafa, Şeyhî Sinan, Ahmedî, Ahmed-i Dâî bu bölgede yetişti.

Farsça’dan Türkçe’ye eserler çevrilmiştir.

Trend

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir