Dünya Barış Günü 21 Eylül’de kutlanıyor - Haber Jet

Dünya Barış Günü 21 Eylül’de kutlanıyor

Her yıl 21 Eylül’de kutlanan Dünya Barış Günü, tüm dünyada barışın önemini vurgulamak ve çatışmaların önlenmesine dikkat çekmek amacıyla ilan edilmiş uluslararası bir gün olarak biliniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen bu özel gün, barışın kültürünü geliştirmek ve sürdürmek için küresel çapta farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Fakat Dünya Barış Günü’nün tarihi ve nasıl ortaya çıktığı hakkında pek çok kişi hala bilgi sahibi değil.

dünya barış günü hangi gün

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ NE ZAMAN?

Dünya Barış Günü’nün kökeni, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1981 yılında aldığı bir karara dayanıyor.

İlk olarak her yıl eylül ayının üçüncü salı günü olarak belirlenen bu özel gün, daha sonra 7 Eylül 2001 tarihinde alınan yeni bir kararla, sabit bir tarihe taşınarak 21 Eylül olarak ilan edildi.

Bu değişiklikle birlikte Dünya Barış Günü, uluslararası toplumun savaş ve çatışmalara karşı ortak bir duruş sergilemesi ve barışı teşvik etmesi amacıyla, yılın belirli bir gününde kutlanmaya başlandı.

dünya barış günü hangi gün kutlanıyor

DÜNYA BARIŞ GÜNÜNÜN TARİHİ

Birleşmiş Milletler, Dünya Barış Günü’nü sadece savaşın ve şiddetin olmadığı bir gün olarak değil, aynı zamanda barış kültürünün inşa edilmesi ve korunması gerektiğini hatırlatan bir çağrı olarak değerlendiriyor.

Her yıl 21 Eylül’de BM’nin New York’taki merkezi başta olmak üzere dünya genelinde pek çok yerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bugün Dünya Barış Günü mü

İlgili Haberler

Özellikle BM Genel Merkezi’nde bulunan “Barış Çanı”nın çalınması bu etkinliklerin en önemli sembollerinden biri.

Japonya tarafından savaşların yarattığı acıları unutturmamak adına bağışlanan bu çan, dünyanın dört bir yanından çocukların bağışladığı bozuk paralarla dökülmüş ve üzerinde “Yaşasın Tam Dünya Barışı” ifadesi yer alıyor.

dünya barış günü ne zaman

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ 1 EYLÜL MÜ 21 EYLÜL MÜ?

Dünya Barış Günü’nün tarihi konusunda zaman zaman kafa karışıklıkları yaşansa da, bunun nedeni bazı ülkelerin 1 Eylül tarihini de Dünya Barış Günü olarak kutlamasıdır.

Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, Almanya’nın Polonya’yı işgali ile başlayan İkinci Dünya Savaşı’nın tarihine atıfta bulunarak 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak ilan etmişlerdi.

Bugün Dünya Barış Günü mü

Bu tarih, savaşın yarattığı yıkıma dikkat çekmek ve barış içinde bir dünyanın önemini vurgulamak amacıyla seçilmişti.

Fakat Birleşmiş Milletler’in 21 Eylül tarihini resmi olarak kabul etmesiyle birlikte, Dünya Barış Günü’nün uluslararası alanda daha yaygın bir şekilde 21 Eylül’de kutlanması sağlandı.

TrendYaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir