Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen elektron hızlandırıcısı devreye girdi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı'nda (TARLA) yerli ve milli elektron hızlandırıcısı devreye alındı. Ardından elektron hızlandırıcısı nedir, nasıl çalışır araştırılıyor.
TARLA Elektron Hızlandırıcısı Devreye Alma Töreni Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen elektron hızlandırıcısı nedir, ne işe yarar sorularına dair detaylar haberimizde yer alıyor.
Törende konuşma yapan Bakan Kacır, elektron hızlandırıcısının devreye girmesiyle birlikte sağlıktan uzay ve havacılığa kadar pek çok alanda bilimsel araştırmalarının önünün açılacağını belirtti.
Bu tesis, Türkiye süper iletken elektron hızlandırıcı teknolojisine sahip dünyadaki 4 ülke arasında yer almasını sağlayacak.
Bilimsel araştırmalarda yeni bir çağ açması geren TARLA, yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlu dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin Türkiye’de üretilmesini mümkün kılacak.
ELEKTRON HIZLANDIRICISI NEDİR?
Elektron hızlandırıcısı temelde elektronları yüksek hızlara ve enerji seviyelerine ulaştırmak için tasarlanmış cihaz veya sistemdir.
Hızlandırıcılar, elektronları elektromanyetik alanla hızlandırır.
Bu cihazlar fizik, nükleer fizik, parçacık fiziği, malzeme bilimi ve tıbbi görüntüleme gibi birçok alanda önemli araştırmalara hizmet eder.
ülkemiz için güzel bir adım ?