Wow sinyalinin uzaylılara ait olduğuna dair gizem çözüldü! WOW sinyali nedir? - Haber Jet

Wow sinyalinin uzaylılara ait olduğuna dair gizem çözüldü! WOW sinyali nedir?

Tarihler 15 Ağustos 1977'yi gösterirken Ohio Eyalet Üniversitesi'nin Big Ear radyo teleskobu tarafından bir sinyal tespit edildi: Wow sinyali. Bilinmeyen bir kaynaktan gelen Wow sinyalinin ne olduğu ve uzun yıllar uzaylılarla ilgili olduğu düşünülse de yeni bir çalışma basit bir açıklaması olduğunu söylüyor. İşin aslı belki de uzaylılar tarafından gönderilmemiş olabilir...

1977 yılında gökbilimciler Yay takımyıldızı yönünden tuhaf ama güçlü bir radyo sinyali aldılar. Frekansının nötr hidrojenle aynı olması herhangi bir uzaylının gönderebileceği bir sinyal olarak düşünülüyordu. Yıllar içerisinde bir efsane olarak hatırlanan Wow sinyali uzaylılara mı ait merak ediliyor.

WOW SİNYALİ NEDİR?

Ohio Eyalet Üniversitesi Big Ear radyo teleskobu 1973’ten 1995’e kadar Dünya Dışı Zeka Araştırması (SETI) programında kullanıldı. 15 Ağustos 1977 tarihinde ise Big Ear, kendi başına bir sinyal tespit etti. Tuhaf ve yeni olan bu sinyal, 72 saniye süren bir radyo frekansında oldukça güçlü bir pik yaptı e bilgisayar tarafından “Wow!” şeklinde yazıldı. Böylece sinyale bu ad verildi.

Sinyalin kaynağı uzun yıllar tespit edilemese de uzaylılardan geldiğine dair çeşitli efsaneler türetildi. Buna dair herhangi bir kanıt bulunmasa da yıllarda süregelen çalışmalarda Wow sinyali dünya dışı akıllı yaşam arayışının önemli bir dönüm noktası olarak görülür.

Wow! sinyali nedir

WOW SİNYALİ UZAYLILARA MI AİT?

Bilim dünyasının en çok tartışılan konularından biri olan Wow sinyalinin uzaylılara ait olup olmadığı meselesine dair yeni çalışmaların çok basit bir cevabı var. Chip sitesindeki habere göre, Abel Mendez’in  “Arecibo Wow! I: Wow! sinyali için astrofiziksel bir açıklama”  başlıklı çalışması artık kullanılmayan Arecibo Radyo Teleskobu’ndan 2017-2020 yılları arasında elde edilen arşiv belgelerine dayanıyor.

Wow sinyali uzaylılara mı ait

Bu çalışmaya göre, Arecibo’dan gelen gözlemler Big Ear’dan gelenlere benzediği tespiti yapılarak 1977’deki yapının birkaç H1 (nötr hidrojen) bulutunun parlaması olduğu belirtiliyor. Bu durumun uzaylılarla alakası olmadığı gibi bunun hidrojen hattında kaydedilen ilk astromonik maser parlaması olabileceği öne sürülüyor.

İlgili Haberler

Wow! sinyali çözüldü mü

WOW SİNYALİ ÇÖZÜLDÜ MÜ?

Wow sinyali uzun yıllar gizemini korusa da yeni yapılan çalışmalar ışığında yeni teoriler ortaya atıldı. Bunlardan biri de yukarıda bahsettiğimiz çalışmaya dayanan açıklamaya göre sinyalin nedeni hidrojen kaynaklı bir patlama olduğu düşünülüyor.

Wow! sinyali dinle

WOW SİNYALİ SESİ DİNLE, FREKANSI NEDİR?

Wow sinyali radyo sinyali olduğundan dinlenebilecek bir ses değil. Sinyal bir ses dosyası olarak dinlenmesi mümkün olmadığı gibi bazı bilim iletişimcileri sinyalin görselleştirilmesi veya frekans analizi konusunda çalışmalar yaptı.

Ancak bu durum, sese ilişkin gerçek bir kayıt olduğu anlamına gelmiyor.

1420 MHz frekansında kaydedilen sesin gizemi, hidrojen kaynaklı patlamaya işaret ediyor.

TeknolojiYaşam

Wow sinyalinin uzaylılara ait olduğuna dair gizem çözüldü! WOW sinyali nedir?” haberine 1 yorum yapıldı.

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir