Meclis’te bir ilk: Google’ın temsilcileri sunum yapmak için meclise geldi - Haber Jet

Meclis’te bir ilk: Google’ın temsilcileri sunum yapmak için meclise geldi

Dijital telif yasasının gündeme gelmesiyle 25 Haziran Salı günü Google’ın üst düzey temsilcileri Meclis’te sunum yapmak için toplandı. Türkiye’de bir ilk niteliğinde olan bu toplantıda dijital telif ve emek hırsızlığının önüne geçmek hakkında görüşmeler yapıldı.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman öncülüğünde düzenlenen toplantıya; Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdür Duygu Yücesoy, Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı katıldı. Toplantıda dijital telifin önemi vurgulanarak Türkiye’ye çifte standart uygulanmaması çağrısı yapıldı.

GOOGLE TEMSİLCİLERİ MECLİSTE İLK KEZ SUNUM YAPTI

Dijital telif yasasının görüşüleceği toplantıya bugün saat 11.00 itibarıyla Google temsilcileri de dahil oldu. Toplantıda emek hırsızlığının önüne geçmek amacıyla Türkiye’nin dijital telif ve bu kapsamda olan haberlere de telif ödenmesiyle ilgili Google temsilcilerine Türkiye’ye çifte standart uygulanmaması çağrısı yapıldı.

“AVRUPA NORMLARI GİBİ HABERE TELİF UYGULANMASI GEREKİYOR.”

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, öncülüğünde düzenlenen toplantıda dijital telif konusuna verdikleri öneme işaret etti.

“28.Yasama döneminin 8. Toplantısını açıyorum. Bugün Türkiye’de tarihi günlerden biri. Google temsilcilerini komisyonumuzda misafir ediyoruz.

Medya sektörünün ısrarla üzerinde durdukları dijital telif meselesini ele alacağız. Daha önce uzmanları ve tarafları dinleyerek çerçeveyi çizmeye çalıştık. Bugün de Google’ı bu düzeyde ilk kez dinlemiş olacağız.

Emek hırsızlığı ve istismarının önüne geçilmesi için atılması noktasında beklenen adımlardan bir tanesi. Emek vererek üretilen içerik, bu bir haber olabilir, değer olabilir, eser olabilir, içeriğin izinsiz bir şekilde kullanılması kurumsal olarak yapıların reklam gelirlerinin azalması problem oluşturmaktadır.

Haberin Avrupa normlarında olduğu gibi telif içermesi gerekiyor. Google ve diğer arama motorları ile anlaşmaya, görüş birliğine varılmasını önemsiyoruz.”

Meclis’te bir ilk: Google’ın temsilcileri sunum yapmak için meclise geldi 1

GOOGLE TEMSİLCİLERİ: “MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ.”

Google Hükümetle ilişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdür Duygu Yücesoy telif yasasına olumlu baktıklarını vurgulayarak; “Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız, görüşmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı, “Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyuyor ve uyacağımızı belirtiyoruz.” dedi.

“YAPAY ZEKAYI DAHA FAZLA KONUŞMAMIZ GEREKİYOR.”

Geçtiğimiz günlerde TikTok sosyal medya platformunda 5 yaşındaki erkek kuzenine uygun bir temasta bulunarak video çeken kullanıcının gündem olmasına tepki gösteren Başkan Yayman, yapay zekanın gündem olması gerektiğini şu sözlerle açıkladı:

“Biz yapay zekayı, yapay zekanın oluşturacağı etkileri konuşmak yerine, ismini anmayacağım bir dijital mecrada paylaşılan içeriği konuşuyoruz. Bahsettiğim mecra TikTok mecrasıdır.

TikTok’u dinledik ama onlar isminin skandallar ile anılmasına devam etmektedir. 5 yaşındaki erkek kuzenine anlatamayacağım bir davranışa girerek videonun paylaşılması kabul edilemez. Bu toplumumuzda infial yaratmıştır.

Meclis’te Bir Ilk: Google’ın Temsilcileri Sunum Yapmak Için Meclise Geldi

Kadının savunması skandala yeni bir boyut kazandırmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız konuya el atmıştır, kendilerine teşekkür ediyoruz.

Yapay zekayı daha fazla konuşmamız gerekiyor. Bu konuda bir komisyon kurulması gündemimizde. Dijital Mecralar Komisyonu olarak bu yaz yoğun çalışarak Türkiye’nin dijital değerler haritasını çıkarmak istiyoruz.

Dijital mecraların kendi anayasalarını devletler ile yapması gerekmektedir. Biz özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasını savunmaktayız. Dijitalleşme meselesinin siyaset üstü bir mesele olduğunu, dijitale sahip olanın geleceğe sahip olacağını belirtmek isterim.”

TELİF HAKKI NEDİR?

Kişi veya kişilerin emek vererek oluşturduğu bilgi, düşünce, sanat eseri gibi emeklerinin izin alınmadan kullanılması veya kopyalanması telif hakkı ihlalini oluşturur.

Teknoloji

Meclis’te bir ilk: Google’ın temsilcileri sunum yapmak için meclise geldi” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Ebrar Ebrar

    Gerçekten öyle gündem olması gereken binlerce konu varken tiktokun gelişemeyen insanlarını gündem yapıyoruz

    Yanıtla
  • Gizem Gizem

    Google Türkiye’de mecliste sunum mu yapmııışş ????

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir