IPTV kullananlara ceza gelecek iddiasına kanun bakışı - Haber Jet

IPTV kullananlara ceza gelecek iddiasına kanun bakışı

Fenerbahçe Galatasaray maçında IPTV kullananların tespit edildiği haberleri ortaya atılmıştı. Bu nedenle vatandaşlar IPTV kullananlara ceza verilecek başlıklarını araştırdı.

Fenerbahçe Galatasaray maçında TFF ve Bein Sports tarafından ilk kez bir yazılımın deneneceği iddia edilerek korsan izlemelerin gizlenmesi yönünde caydırıcı haberler ortaya çıktı. IPTV kullananlara ceza gelecek iddiası bu kapsamda ortaya çıktı.

IPTV kullananlar tespit edildi ceza alacak

IPTV KULLANANLARA CEZA GELECEK Mİ?

Dijital platformlar arasında bulunan Netflix, Disney Plus, Amazon’un yanı sıra Bein Sports da yer alıyor. Özellikle futbol maçlarının çok fazla izlenmesi nedeniyle kaçak izlenmeler bu önemli günlerde daha çok dikkat çekiyor. Bu nedenle TFF ve Bein Sports’un birlikte geliştirdiği yazılım IPTV izlenmelerini engelleyecek denildi. Ancak maç günü pek çok kişi kaçak şekilde IPTV’den izlemeler yaptı.

Sonrasında IPTV izleyenlerin IP’lerinin tespit edildiği söylendi. Peki, bu mümkün mü ve ceza gelecek mi?

IPTV kullananlara ceza gelecek

Kaçak şekilde izlemelerden biri olan IP TV’yi kullananların 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği söylense de bu konunun kanunda tam bir yeri yok diyebiliriz.

Bir sosyal medya kullanıcısı olan Avukat Gökhan Ahi’nin paylaştığı detayları size direkt olarak aktarıyoruz,

IPTV kullananlara hapis cezası gelecek

“1- Kanunlarda IP TV izlemek diye bir suç yok. TCK 163 benziyor ama karşılamıyor.

2- İzleyenlerin IP’si nasıl tespit edildi acaba? Yayın sunucusuna el koymaları lazım, ki hepsi yurtdışında.

3- Emniyet ne işlemi yapacak, nasıl delillendirecek?

Nerden baksan saçma!

Korsan film, müzik, yazılım işi herkesin erişebileceği uygun fiyatlama vs kaliteli platform altyapıları gelişince çok azaldı.

İlgili Haberler

Spor yayıncılığında herkes için erişilebilir bir fiyatlama politikası geliştirilmedikçe ancak böyle saçma korkutucu haberler yaptırırsınız.

Ama burası Türkiye, şöyle bir gerçek de var:

Üç beş garibana savcılıktan ifade çağrısı gelir.

Konuyu ibret olsun diye gazetelerde, haber sitelerinde işlerler.

Olmayan bir suçtan bir kaç kişinin canını sıkarlar, sonrası yine aynı terane.

Aklıma geldi, meritking ne alemde?”

IPTV IP tespiti ceza gelecek mi ceza alır mıyım

TCK 163 NEDİR?

TCK 163’ün maddesinde karşılıksız hizmetler üzerinde durulur.

1- Otomatlar aracılığı ile sunulan ve bedeli ödendiği takdirde yararlanılabilen bir hizmetten ödeme yapmadan yararlanan kişi, iki aydan altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

2- Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

3- (Ek: 2/7/2012-6352/83 md.) Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

IPTV KULLANANLAR CEZA ALIR MI?

TCK 163’te yer alan maddeye göre emsal kararlar incelenmeli. Ancak IP TV kullanma nedeniyle IP’si tespit edilip ceza alınmış emsal bir karar henüz bulunmamakta.

Teknoloji

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir