İHA'ları lazer silahlara karşı koruyan teknoloji Türk çiftin icadıyla gerçek oldu - Haber Jet

İHA’ları lazer silahlara karşı koruyan teknoloji Türk çiftin icadıyla gerçek oldu

Havacılık sistemini değiştiren Türk çift dünya gündemine oturdu. Malatya İnönü Üniversitesi’nde Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ve Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Murat Toptaş'ın İHA ve SİHA'ları lazer silahlara karşı koruması için ürettiği madde, 2 bin 600 derece sıcaklığa da dayanıyor.

Türkiye, Savunma Sanayii alanında her geçen gün emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde son 20 yılda atılan adımlar meyvelerini veriyor. Özellikle İnsansız Hava Araçları konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinin başında gelen Türkiye, ‘Tam Bağımsız Türkiye’ hedefine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İHA VE SİHA’LARI DIŞ SALDIRIDAN KORUYAN MADDE GELİŞTİRDİLER

Son olarak Malatya İnönü Üniversitesi’nde görev yapan Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ve Makine Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Murat Toptaş, havacılık alanında bir ilke imza atarak İHA ve SİHA’ları dış saldırılardan koruyacak bir madde geliştirdi.

Malatya İnönü Üniversitesi Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ve Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Murat Toptaş İHA ve SİHA'ları koruyacak madde geliştirdi

Geliştirdikleri kompozit maddenin sudan daha hafif olması dikkat çekerken, yüksek sıcaklıklara maruz kalsa bile hızlı bir şekilde soğutma işlemi yapması da ayrı bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktı. Türk çiftin geliştirdiği teknoloji için patent başvuruları da yapılacak.

Geliştirdikleri kompozit madde hakkında konuşan Kimya Mühendisi Yeliz Toptaş, 2 bin 600 derece sıcaklıklara karşı dayanabilen madde için şu ifadeleri kullandı:

Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit malzeme geliştirdik. Ürettiğimiz malzeme oldukça hafif bir malzeme bu kadar hafif olmasının yanı sıra 2 bin 600 derece üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabilmektedir. Kompozit malzeme lazer silahlarından gelen ısıyı noktasal olarak tutmayarak tüm yüzeye yaymaktadır. Bu sayede hava araçların zarar görmesi minimum seviyeye indirilmekte.

Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit malzeme neyden oluşmakta?

SUDAN İKİ KAT DAHA HAFİF MADDE İLE GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNE GÜVENCE

Sudan iki kat daha hafif olan malzememiz neme ise oldukça dayanaklı olup ilk üretim aşamasında sıvı şeklinde olan malzeme daha sonra hava ile kürlendikçe katı forma geçiyor. Bu sayede istediğimiz şekilde kalıplaya bilir ve tüm hava araçlarına uyarlanabilir. Ürettiğimiz malzeme havacılık standartlarını oldukça karşılayan bir malzemedir.

Havacılık sektöründe kullanılan başka malzemelerde mevcut, örneğin aerojel gibi fakat bu aerojeller oldukça kırılgandırlar ve havacılıkta kullanım alanları oldukça kısıtlıdır. Ancak bizim üretmiş olduğumuz malzeme oldukça dayanıklı bir malzemedir ve bu şekilde bu malzemenin kimyasal içeriği havacılık endüstrisindeki güvenlik dayanıklılık ve performans gibi kriterleri oldukça iyileştirme özelliğindedir.”

İHA'ları lazer silahlara karşı koruyan teknoloji Türk çiftin icadıyla gerçek oldu 1

YERLİ VE MİLLİ BOR BİLEŞENLİ ÜRÜN, SAVUNMA SANAYİ İÇİN ÖNEMLİ

Havacılık sektörü göz önüne alındığında üretilen malzemeler oldukça pahalı ve yurtdışından temin edilen ürünler oluyor. Üretmiş olduğumuz yüksek sıcaklığa dayanıklı yanmaz kompozit malzeme tamamen yerli ve üretim maliyeti de diğer havacılık malzemelerine göre oldukça düşük. Bu durum malzemeyi ekonomik kılıyor. Ayrıca yapısına kattığımız bor bileşikli malzeme sayesinde malzemeye 2 bin 600 derecenin üzerinde bir ısı uygulamamıza rağmen malzeme çok hızlı bir şekilde soğuyor bu da bor bileşenlerinin sayesinde oluyor.

“GELİŞTİRİLEN TEKNOLOJİ 1 YIL SÜRDÜ”

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş geliştirdikleri teknoloji için yaptığı açıklamalarda; 1 yıl gibi bir sürede başarı elde ettiklerini ifade etti.

Toptaş şöyle devam etti:

Mevcut hava araçlarımız roket sistemleri ve füzeler içerisinde yüksek sıcaklık üreten elemanlara sahipler. Bu yüksek sıcaklığın üst sistemlere geçmesini engelleyecek bazı malzemelere ihtiyaç var. Bu malzemelerin büyük bir kısmı ithal edilmekte özellikle bu sıcaklıklara dayanacak bir malzemenin üretimi ise kendi literatür araştırmamızda yok genelde seramikler kullanılmakta ancak bu malzeme bir seramik değil yani toprak ürünü herhangi bir şey ihtiva etmiyor kompozit bir malzeme.

İHA'ları lazer silahlara karşı koruyan teknoloji Türk çiftin icadıyla gerçek oldu 2

“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK”

Bu malzeme hava araçlarında kullanıldığında, araçlara ek yük getirmeden lazer silahları benzeri araçlara karşı koruyarak sıcaklıkların iç sistemlere aktarılmasına engel olacak. Malzemenin hammaddesi ve üretimi tamamen yerli ve milli olup bizi dış bağımlıktan kurtaracak bir malzeme. Daha önce benzer çalışmalar yapılmış ama böylesi yapılmamış dünyada tek olan bir çalışmayı gerçekleştirdik.

Teknoloji

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir