Avusturya'da bozkurt işareti 2019 yılında yasaklandı! Merih Demiral'ın gol sevincine UEFA'dan soruşturma - Haber Jet

Avusturya’da bozkurt işareti 2019 yılında yasaklandı! Merih Demiral’ın gol sevincine UEFA’dan soruşturma

2 Temmuz akşamı oynanan Avusturya Türkiye maçının ardından gündeme gelen "Avusturya'da bozkurt işareti yasaklandı" konusuna bir bakış atalım. Avusturya bu kararı neden verdi? Maç öncesi uyarılar yapıldı mı? Maç sonrası en çok konuşulanlardan biri olan konuyu inceleyelim.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası son 16 turunda Avusturya’yı Merih Demiral’ın 1. ve 59. dakikalarda attığı gollerle 2-1 mağlup eden millilerimiz çeyrek finale yükseldi.

MERİH DEMİRAL BOZKURT İŞARETİ TÜM DÜNYADA KONUŞULDU

Merih Demiral’ın bozkurt işareti yapması sonrası Avusturya’daki yasak akıllara geldi.

Milli futbolcu Merih Demiral, ‘bozkurt işaretli’ gol sevincine yönelik eleştirilere, “Türk olmaktan gurur duyuyorum, o yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Herhangi bir mesaj yok” yanıtını verdi.

Merih Demiral neden bozkurt işareti yaptı, ceza alacak mı? Bozkurt yapmak yasak mı?

AVUSTURYA’DA BOZKURT İŞARETİ YAPMAK YASAK MI?

“Sembol Yasası” başlığı altında yürürlüğe giren maddede Avusturya’da “aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele” gerekçesiyle çeşitli gruplara ait işaret ve sembollerin kullanımı yasaklandı.

Bu işaretlerden biri de “Bozkurt” oldu.

2018 yılında Meclis’te kabul edilen yasa, 1 Mart 2019 yılında yürürlüğe girdi.

MERİH DEMİRAL CEZA ALACAK MI?

UEFA, Avusturya maçındaki gol sevinci nedeniyle Merih Demiral ile ilgili soruşturma başlattı.

UEFA’nın açıklaması:

“Avusturya ile Türkiye arasında 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral’ın iddia edilen uygunsuz davranışıyla ilgili olarak UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca bir soruşturma açılmıştır.”

UEFA, MERİH DEMİRAL’A CEZA VERECEK Mİ?

Türkiye’nin Euro 2024’te son 16 turunda maçın oyuncusu seçilen Merih Demiral, Avusturya’daki Sembol Yasası nedeniyle UEFA tarafından soruşturulacak.

Avrupa Şampiyonası’ndaki en hızlı nakavt golünü atan Demiral’ın Bozkurt sevinci için ceza alıp almayacağı ise henüz net değil.

Avusturya'da bozkurt yapmak neden yasak, ne zaman yasaklandı?

AVUSTURYA NEDEN BOZKURT İŞARETİ YAPMAYI YASAKLADI?

Sembol Yasası, 2015 yılında DEAŞ ve El Kaide terör örgütlerinin propagandalarını en aza indirmek amacıyla hayata geçirildi.

Terör örgütü PKK, Hırvat milliyetçi USTAŞA gibi pek çok gruba ait semboller de yasaklandı.

Yasa gereğince listeye alınan gruplara ait 13 flama, sembol ve işaret yasaklandı. Yasayı delenlere ise 4 bin avroya kadar para veya bir ay hapis cezası verilebilmesine karar verildi.

Bir sembol olarak kabul edilen Bozkurt işareti de bu nedenle yasaklandı.

Avusturya bozkurt işareti yapmak yasaklandı! Neden, ne zaman, kim yasakladı?

TÜRKİYE, AVUSTURYA’YI KINAMIŞTI

Avusturya Parlamentosu’nda kabul edilen “Sembol Yasası” tasarısında Bozkurt tabelasının PKK terör örgütüyle aynı listede yer aldığının belirtilmesi nedeniyle Türkiye sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Avusturya’da parlamentoda kabul edilen ve yasalaşma süreci tamamlanan ‘Sembol Yasası’nın ‘Bozkurt’ işaretini içerecek şekilde 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olmasını kabul etmiyor ve bir kez daha şiddetle kınıyoruz.” ifadesine yer verilmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı, “Avusturya bu mantıksız kararıyla sadece bu işareti kullanan partileri ve destekçilerini değil, tüm siyasi sistemi ve yasal politikanın temelini hedef alıyor. Avusturya’nın bu adımı ikili ilişkilerimize ciddi olumsuz etki yapacaktır. Avusturya’nın kısıtlı politikasını değiştirmesi bekleniyor popülizm bu şekilde reddedecektir. İlişkilerimizin sağlıklı bir zihne dayanması önemlidir, fanatizm ve popülizme değil.” dedi.

Spor

Avusturya’da bozkurt işareti 2019 yılında yasaklandı! Merih Demiral’ın gol sevincine UEFA’dan soruşturma” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Tayfun Yıldırım Tayfun Yıldırım

    Bozkurt işaretinin terör örgütü simgeleriyle aynı listede olması bile saçmalık zaten

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir