2024 Paris Olimpiyatları'nda yüzülmesi planlanan Sen Nehri'nde, kirlilik nedeniyle 100 yıldır yüzmek yasak - Haber Jet

2024 Paris Olimpiyatları’nda yüzülmesi planlanan Sen Nehri’nde, kirlilik nedeniyle 100 yıldır yüzmek yasak

2024 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan Fransa'da Sen nehrinin temiz olup olmadığı tartışmaları sürüyor. Yaklaşık 1,4 milyar Euro harcanmasının ardından temizlendiği iddia edilen Sen nehrin artık 'yüzülebilir' ve temiz olduğunu kanıtlamak için Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera nehirde yüzdü.

Fransa, tarihinde ikinci kez geçen yüzyılın ardından Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapıyor. Spor müsabakalarının çoğu Paris ve çevre kentlerde düzenlenecek.

Olimpiyatların açılış töreni 26 Temmuz’da Sen Nehri üzerinde başlayacak. Neredeyse bir asırdır kirlilik nedeniyle yüzmenin yasak olduğu Sen Nehri’ne 2015 yılından bu yana 1,4 milyar Euro değerinde temizlik çalışmaları yapıldı.

OLİMPİYATLARDA SEN NEHRİNDE YÜZÜLECEK Mİ?

Triatlon ve maraton yüzme etkinliklerinin yapılması planlandığı Sen Nehri’nin temizlendiğine yönelik mesajlar Fransa yetkilileri tarafından paylaşılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera nehre dalarak temizliğini kanıtlamak istedi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise geçtiğimiz günlerde nehirde yüzdü.

Fransa’nın Triatlon temsilcisi Leonie Periault nehirde birkaç yıldır yüzdüğünü ve bir sorun yaşamadığını belirtti.

Olimpiyatlarda Sen Nehri'nde yüzülecek mi?

1923 yılından bu yana kirlilik ve gemi trafiği nedeniyle yüzmenin yasak olduğu biliniyor.

Nehirde yüzmek için akıntının şiddetli olmadığı ve güneş ışınlarının yüksek olması gerekiyor. Bu nedenle yaz ayları yüzmek için ön plana çıkmakta.

Ancak şiddetli yağmurlar Sen Nehri’nin temizlik koşullarını olumsuz yönde değiştirebiliyor. Örneğin geçtiğimiz yıl 5-6 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanan yüzme müsabakası iptal edilmişti.

2024 Paris Olimpiyatları'nda yüzülmesi planlanan Sen Nehri'nde, kirlilik nedeniyle 100 yıldır yüzmek yasak 2

Nisan ayında Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun belirlediği standartları aşan bakteri kirliliği gerekçesiyle, Çevre örgütü Surfrider Foundation nehrin yüzmeye elverişli olmadığını ifade etti.

Ancak hükümet yetkilileri Olimpiyatlar’da nehrin yüzme için elverişli olacağını belirtmeye devam ediyor.

SEN NEHRİNDE YÜZMEK YASAK MI?

Sen Nehri’nde kanalizasyon suları nedeniyle oluşan kirlilik ve gemi geçişi nedeniyle 1923 yılından beri yüzmek yasak.

SporDünya

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir