Trump'a suikast girişiminde ön rapor çıktı: CIA saldırgandan haberdardı - Haber Jet

Trump’a suikast girişiminde ön rapor çıktı: CIA saldırgandan haberdardı

Eski Başkan Donald Trump'ın Pensilvanya'daki mitingde suikast girişine uğramasının ardından, ABD'de saldırıya ilişkin 5 maddelik ön rapor yayımlandı. Raporun üçüncü maddesinde, "Yerel kuvvetler suikast girişimi zanlısı Thomas Matthew Crooks hakkında merkez komutaya bilgi geçti ve Gizli Servis'in de bu bilgiden haberdar olduğu bilgisi ulaştı" ifadeleri yer aldı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 Temmuz tarihinde Pensilvanya’da düzenlediği seçimlere yönelik mitingde uğradığı suikast girişimine yönelik ön rapor paylaşıldı.

ABD’li Senatör Ron Johnson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Trump’a 13 Temmuz’da suikast girişimi düzenlendiği gün yaşananlara ilişkin ekibiyle yaptığı araştırmalar sonucu ulaştığı 5 maddelik ön bulgulardan oluşan rapora yer verdi.

CIA TOPLANTIYA KATILMAMIŞ

Raporda, suikast girişiminin ardından Johnson ve ekibinin, olay gününe ilişkin güvenlik hatalarını araştırmak üzere federal ve yerel hükümet yetkilileriyle görüştükleri belirtilerek, kamuoyunun dikkatini çekecek birkaç maddeye ulaştıkları ifade edildi.

Birinci madde “Gizli Servis, olay günü 13 Temmuz 2024’te yerel özel tim SWAT ve keskin nişancılara yönelik yapılan sabah toplantısına katılmadı” başlığıyla paylaşılarak “Sabah 09.00’da yerel SWAT ve keskin nişancı birlikleri için bir toplantı yapıldı. Ekipler güvenlik sorumluluklarına ilişkin görevlendirildi. Gizli Servis’in toplantıya neden katılmadığı belli değil” ifadelerine yer verildi.

“CIA SALDIRGANDAN HABERDARDI”

İkinci madde ise “Yerel kolluk kuvvetleri olay günü iletişimin uyumlu olmadığını ve Gizli Servis ile doğrudan bağlantı kuramadıklarını söyledi” başlığıyla verilerek ekiplerin ayrı kanallar üzerinden iletişimde olduğunun tespit edildiği aktarıldı.

Üçüncü madde “Yerel kuvvetler suikast girişimi zanlısı Thomas Matthew Crooks hakkında merkez komutaya bilgi geçti ve Gizli Servis’in de bu bilgiden haberdar olduğu bilgisi ulaştı” başlığıyla paylaşılarak “Yerel keskin nişancı ekibi Crooks’u olay mahallinde elinde silah olmadan fark etti ve hareketleri şüpheliydi. Daha sonra elinde telemetre ile görülen Crooks’a ilişkin merkez komuta bilgilendirildi. Gizli Servis bu bilgiden haberdar olduğunu söyledi ve şüphelinin konumu için detay istedi” ifadeleri kullanıldı.

GİZLİ SERVİS NE ZAMAN ÇATIYA ÇIKTI?

Dördüncü madde, “Olayın ardından Gizli Servis yerel birliklerle Crooks’un bulunduğu binanın çatısında görüldü ve saldırganın fotoğrafları yüz tanıma için Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosuna (ATF) gönderildi” başlığıyla paylaşılırken “Gizli Servis’in ne zaman ve nasıl çatıya çıktığı belirsiz. Crooks’un yüzünün tanımlanmasında neden ATF’nin görevlendirildiği de belirsiz” ifadelerine yer verildi.

Son madde ise “Yerel birliklere göre, Gizli Servis ilk başta mitinge keskin nişancı göndermeyi planlamıyordu.” başlığıyla aktarıldı.

SALDIRGANIN GÖRÜNTÜLERİ YER ALDI

Raporda, olaya ilişkin tüm muhtemel kanıtların korunması gerektiği vurgulanarak suikast girişimi olayının tüm şeffaflığıyla araştırılmasının önemine işaret edildi.

Paylaşılan raporun devamında olay gününü detaylı anlatan bir zaman çizelgesi oluşturulurken, zanlının miting alanındaki görüntüsü ile ona ait olduğu düşünülen bisiklet ve çantanın fotoğraflarına yer verildi.

SALDIRI ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLABİLİR

ABD’nin NBC News televizyonundaki habere göre, üst düzey bir emniyet kaynağı, Crooks’un arabasında bir İHA’nın ve bu hava aracına ait ekipmanların ele geçirildiğini bildirdi.

Crooks’un, kameralı İHA sayesinde miting üzerinden kuş bakışı görüntü elde ederek güvenlik açıklarını tespit etmiş olabileceği ve saldırısını buna göre planlamış olabileceği düşünülüyor.

GİZLİ SERVİSE SORUŞTURMA SÖZÜ!

Gizli Servisin (CIA) güvenliği sağladığı bölgelerde İHA uçurulması genellikle yasaklanırken söz konusu mitingde bu yasağın uygulanıp uygulanmadığı belirsizliğini koruyor.

Saldırıyla ilgili soruşturma devam ederken ABD İç Güvenlik Bakanlığı Başmüfettişlik Ofisi, Gizli Servis’in olayı nasıl ele aldığına dair üç soruşturma başlattı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson da Kongre soruşturması başlatma sözü verdi.

FBI YETERSİZ KALDI

Suikast girişimiyle ilgili soruşturmayı yürüten FBI’ın, Crooks’un cep telefonuna erişim için şifresini kırdığı, bilgisayarını, evini ve arabasını incelediği, 100’den fazla kişiyle görüştüğü ancak zanlının Trump’a yönelik bu saldırıyı neden gerçekleştirdiği konusunda hala bir sonuca varamadığı belirtiliyor.

Yetkililer, saldırganın telefonu ve diğer eşyalarının incelenmesinden sonra bu saldırıyı tek başına mı yaptığı, başkalarıyla birlikte mi hareket ettiğiyle ilgili şu ana kadar “anlamlı hiçbir ipucu” bulamadıklarını ifade etti.

TRUMP’A SİLAHLI SUİKAST GİRİŞİMİ

Eski ABD Başkanı Trump, 13 Temmuz 2024 tarihinde Pensilvanya’daki mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Sağ kulağından yaralanan Trump’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Saldırıda mitinge katılan 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralandı. ABD Gizli Servisi, miting alanının dışındaki yüksek bir yerden kürsünün bulunduğu noktaya birçok kez ateş eden 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks’un etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Son Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir