AVRUPA MÜSLÜMANLARININ KÖKÜ NASIL KAZINDI? - Haber Jet

AVRUPA MÜSLÜMANLARININ KÖKÜ NASIL KAZINDI?

Türkiye Gazetesi yazarı Ekrem Buğra Ekinci yazdı...

Vaktiyle sayısı yüz binleri bulan Endülüs, Sicilya, Rusya Müslümanları kısa bir zaman içinde ya sürüldü ya öldürüldü ya da zorla vaftiz edildi!.. 

Müslümanlar 711’de İspanya’yı fethettiler. Takriben 8 asır devam eden bu devirde, İspanya’da ilim, kültür ve ticaretin altın çağı yaşanmıştır.
 

Emevilerin siyaset sahnesinden çekilmesi üzerine Müslümanlar parçalandı. Küçük küçük emîrlikler ortaya çıktı. Bunlar birbiriyle mücadeleye giriştiler. 1085’ten itibaren İspanyollar kuzeyden güneye doğru yavaş yavaş inmeye başladı.
 

Müslümanlar birer ikişer Leon, Aragon, Kastilla ve Navarra krallıklarının hâkimiyetine düştüler. İspanyollar güneydeki Müslüman sultanlığından çekindiği için bunlara hürriyet tanıdı. Bunlara Arapça Müdeccen (sığıntı) denir ki İspanyollar Mudejar derler. Bu şimdi bir sanat tarzının ismidir.
 

XIV. asırda ayaklanmayı denediler, muvaffak olamayınca, çoğu güneye kaçmak mecburiyetinde kaldı. Getto hâlinde yaşayan Müdeccenler 1492’de takriben 500 bin kişiydi ve nüfusun %30’unu teşkil ederdi.

 YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Son Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir