Antalya’da 3 tehlikeli fay bulunuyor! İşte Antalya deprem risk haritası
Akdeniz'de 15 Mayıs gecesi meydana gelen depremden sonra vatandaşlar merak içinde! Türkiye'nin doğal afetler açısından riskli bölgelerinden olan Antalya deprem tehlikesi ile de gündemde. MTA'nın yaptığı açıklamalara göre Antalya 2. derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılıyor. Peki Antalya gerçekten bir deprem bölgesi mi? Antalya'da fay hatları nerelerden geçiyor? İşte detaylar…
Bugün 15 Mayıs 2024 tarihinde öğle saatlerinde Akdeniz’de 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi! Deprem haberinin ardından vatandaşlar oldukça endişeli. Bununla birlikte Antalya Türkiye’nin doğal afetler açısından riskli bölgelerinden biri olarak biliniyor. Peki Antalya’nın deprem riski ne kadar ciddi? Antalya’da hangi fay hatları bulunuyor ve bu hatlar nerelerden geçiyor? İşte detaylar…
Antalya Deprem Bölgesi mi?
Antalya 2. derece deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. Bu durum Fethiye-Burdur Fay Zonu, Helenik-Kıbrıs Fayı’nın Finike açıklarında uzanan bölümü, Kıbrıs Yayı’nın devamı olan Kırkkavak Fayı ve Aksu Fayı boyunca uzanan fay zonlarından kaynaklanıyor. Bu fay hatları Kemer-Isparta ve Kemer-Korkuteli uzanımlı Antalya Zonu’nu oluşturuyor.
Antalya ile birlikte Türkiye’de 2. derece deprem bölgesi olarak kabul edilen diğer iller arasında Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum yer alıyor.
Antalya’da Deprem Riski Olan Bölgeler Nereler?
Antalya Batı Toroslar’ın güney kenarında yer alıyor. Bölgenin topoğrafik yapısı, dar kıyı düzlükleri ve bunların gerisinde yükselen sıradağlardan oluştuğu bilinmekte. Güneybatı Akdeniz bölgesinin önemli sıradağları, Antalya Ovası’na kadar uzanıyor. Isparta Açısı olarak bilinen bölge, doğuda Akşehir Fayı, batıda ise Fethiye-Burdur Fay Zonu ile sınırlanıyor. Eğirdir-Kovada Grabeni, Isparta Açısı’nı iki farklı simetrik bölgeye ayırıyor. Batıda, Eğirdir-Kovada simetri hattına paralel gelişmiş kuzey-güney doğrultulu fay sistemleri “Antalya Fay Zonu” olarak bilinmekte. Doğu kanat ise Kırkkavak Fayı, Aksu Bindirmesi ve açılma rejimine bağlı gelişmiş normal faylar ile karakterize ediliyor.
Antalya çevresinde deprem üreten ana fay hatları şunlar:
Fethiye-Burdur Fay Zonu: Bu bölge önemli deprem aktivitelerinin merkezi olarak biliniyor.
Helenik-Kıbrıs Fayı: Finike açıklarında uzanan bu fay hattı,Kıbrıs Yayı’nın bir uzantısı olarak kabul ediliyor.
Kırkkavak Fayı ve Aksu Fayı: Bu fay hatları Kemer-Isparta ve Kemer-Korkuteli uzanımlı deprem aktivitelerinin birleşiminden oluşan Antalya Zonu içinde yer alıyor.
Büyük depremler genellikle Fethiye-Burdur Fay Zonu ve Helenik-Kıbrıs Yayı boyunca yoğunlaşmakta. Bu hatlar bölgedeki deprem riskinin önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Antalya’nın deprem risk haritası bölgenin doğal afetlere karşı ne kadar hazırlıklı olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Şehrin topoğrafik ve jeolojik özellikleri, mevcut fay hatları ve deprem potansiyelleri ile birleştiğinde Antalya’nın deprem bilincini artırması ve olası afetlere karşı önlemler alması büyük önem taşıyor. Deprem riski altındaki bölgelerde yapıların sağlamlığı, acil durum planlarının hazırlanması ve halkın bilinçlendirilmesi, olası felaketlerin etkilerini minimize etmek için hayati öneme sahip.