50. yıla özel 50 gemi! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlanıyor - Haber Jet

50. yıla özel 50 gemi! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlanıyor

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü büyük bir ihtişamla kutlanıyor. KKTC’de harekatın 50'nci yıl dönümüne özel geçit töreni düzenleniyor. 50. yıla özel g0 Gemi ile gerçekleştirilen törende top atışları yapılıyor.

Türkiye’nin tarihi bir zafer elde ettiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden tam 50 yıl geçti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gücünü bütün dünyaya kabul ettirdiği harekat, KKTC’de büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

50 YILA 50 GEMİ!

Girne açıklarında düzenlenen geçit törenine Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi TCG Anadolu da katılıyor. 50. yıl anısına 50 gemi ile denizde geçit töreni düzenleniyor.  Törende 2 Bayraktar AKINCI TİHA ile 4 F-16 savaş uçağı da yer alıyor. Ayrıca fırkateyn, korvet, hücum botları ve denizaltılar da gösteriye katılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait helikopterler gemilere eşlik ediyor.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Rumların, Kıbrıslı Türklere uyguladıkları baskı, zulüm ve katliamların diplomatik yollardan engellenemeyince Türkiye, 20 Temmuz 1974’te garantör devlet olarak müdahale hakkını kullandı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, üç koldan Kıbrıs Barış Harekatı’na başladı. B

Birleşmiş Milletler’in çağrısı üzerine 22 Temmuz 1974’te ateşkes sağlandı ve çatışmalar durdu. Kıbrıs adasındaki taraflar arasında 25 Temmuz 1974’te “Cenevre Görüşmeleri” başladı.

Yunanistan ve Rum tarafının, istekleri kabul etmemesi ve adadaki Türk halkına karşı katliam yapma ihtimalleri ikinci harekâtı zorunlu hâle getirdi. Bu kapsamda “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla 14 Ağustos 1974’teki “İkinci Kıbrıs Barış Harekâtı” ile adaya barış ve huzur getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri harekât süresince, 498 Mehmetçik ve Kıbrıslı 786 mücahidi şehit verdi.

Son dakika haberinin ayrıntıları geliyor…

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Son Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir