2021 yılında cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi'nin kökeni: Şii mi, sünni mi? - Haber Jet

2021 yılında cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi’nin kökeni: Şii mi, sünni mi?

19 Mayıs gecesi gelen son dakika haberlerinin ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi öldü mü, sorusunun aramaları arttı. Ülkede yaşanan kaosa, Türk İHA'ları da destek olarak konu aydınlatıldı ve Reisi'nin vefat ettiği haberi tüm dünyaya yayıldı.

İran’ı sarsan ve dünya basınında geniş yankı uyandıran helikopter kazası sonrası  İbrahim Reisi’nin bulunduğu helikopterin Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yapmasının ardından yetkililer helikopterde bulunan Reisi’nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin öldüğü haberleri sonrası İbrahim Reisi şii mi, sünni mi? sorusu gündemde yer alan konulardan biri oldu.

2021 Yılında Cumhurbaşkanı Seçilen İbrahim Reisi’nin Kökeni: Şii Mi, Sünni Mi?

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ Şİİ Mİ?

Daha önce 2 İran cumhurbaşkanının daha helikopter kazası geçirdiği öğrenilirken, 8. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin adı Humeyni’nin ölümü sonrası Hamaney döneminde yükselmeye başladı.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra sünni bir ismi danışman olarak ataması dikkat çeken İbrahim Reisi, şiidir.  Cumhurbaşkanı Reisi İran’ın Şii teokrasisindeki konumunun potansiyel halefi olarak görülüyordu.

İşte, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatı hakkında merak edilenler…

Seyyid İbrahim Reisi 4 Kasım 1960’ta Meşhed kentinde dünyaya geldi .

Rejime sıkı bağlılığıyla bilinen Reisi, İran’ın dini açıdan önemli şehirlerinden biri olan Meşhed’de büyüdü ve dini bir eğitim aldı. Eğitimini Şii İslam’ın entellektüel merkezi olarak bilinen Kum’da tamamladı.

Şii olan İbrahim Reisi İran’ın sosyal ve ekonomik anlamda çok sayıda değişiklikten geçtiği yıllarda yetişti.  Reisi, İslam Devrimi’nde aktif bir rol aldı.

1975’te  ülkenin önde gelen İran din alimleriyle  toplantılara katıldı, İran devriminin mimarı Humeyni’nin devlet politikası ve yönetiminin din alimlerinin gözetimin olması gerektiği görüşünden etkilendi.

1989-1994 tarihleri arasında Tahran savcısı,1994-2004 tarihleri arasında Din Adamları Özel Mahkemesi’nde başsavcısı ve 2004-2014 tarihleri arasında da Yargıtay Birinci Hakimi olarak görevlerinde bulundu.

2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan eylemlerin bastırılmasında önemli bir rol üstlendi.

2016 yılında Ayetullah Hamaney tarafından ülkenin en büyük vakfı olan Astan-ı Kuds-i Rezerv’inin başına getirildi. Bu görevde milyarlarca doların yönetiminden sorumlu oldu.

2021 Yılında Cumhurbaşkanı Seçilen İbrahim Reisi’nin Kökeni: Şii Mi, Sünni Mi?

2017 yılında İran cumhurbaşkanlığı seçimlerini rakibi Hasan Ruhani karşısında kaybetti.

2019’da yargı erkinin başına getirildi. Görevi süresinde hükümet yetkilileri ve önde gelen iş insanlarına karşı yolsuzluk davaları açan Reisi, eski Ruhani hükümetine yönelik eleştirilerine devam etti.

Reisi, 2021 yılındaki seçimlerde ilk turda Cumhurbaşkanlığı görevi için yeterli oyu aldı. İran’da son cumhurbaşkanı İbrahim Reisi  İran’da resmi seçim sonuçlarına göre ülkenin 8. Cumhurbaşkanı olarak 2021’de göreve gelmişti.

63 yaşındaki Reisi, dini lider Ali Hamaney’in halefi olarak görülüyordu.

19 Mayıs 2024 tarihinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de olduğu Hudaferin’den Tebriz’e giden ABD yapımı Bell 212 helikopteri İran’ın Verzigan kenti yakınlarında düştü. Saatler süren arama kurtarma çalışmaları sonrası helikopterin enkazına ulaşıldı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybettiği duyuruldu.

GündemSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir