Zona hastalığı su çiçeği olarak bulaşıyor! 50 yaş üstü risk grubunda
Zona hastalığı maymun çiçeği ve su çiçeği hastalığına benzer semptomlar ile gündemde. Özellikle de temas yoluyla bulaşan bu hastalık doğrudan su çiçeği olarak bulaşmasından dolayı birçok soruyu da beraberinde getirdi.
Son dönemlerde maymun çiçeği virüsü ve su çiçeği gündemdeyken zona hastalığının bulaşı olup olmadığı da merak konusu haline geldi.
ZONA HASTALIĞI NEDİR?
Zona hastalığı geçmişte su çiçeği geçirmiş olan kişilerde, sinir hücrelerinde gizlenen bir virüsün yeniden aktif hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Öte yandan cildin belirli bölgelerinde ağrılı kabarcıklar oluşturan bir sağlık sorunu olan zona hastalığı ise ölümcül değildir.
Zona hastalığı halk dilinde “gece yanığı” veya “kuşak hastalığı” olarak da bilinmekte.
Genellikle vücudun tek tarafında, bir kuşak gibi uzanan döküntülerle meydana gelen bu hastalık ismini de buradan alıyor.
Zona hastalığının temel nedeni ise varicella-zoster virüsüdür. Bu virüs su çiçeği geçiren bir kişinin vücuduna yerleşerek yıllar sonra yeniden aktif hale gelen zona hastalığına yol açıyor.
ZONA BULAŞICI MI?
Zona hastalığı, halk arasında su çiçeği olarak bilinen varicella-zoster virüsünden kaynaklanmaktadır. Fakat zona hastası bir kişi doğrudan başka bir kişiye bu hastalığı bulaştıramamakta.
Bununla birlikte, zona hastalığına neden olan virüs, su çiçeği olarak bulaşabiliyor. Özellikle su çiçeği geçirmemiş veya su çiçeği aşısı olmamış bireyler için bu nokta oldukça önemlidir.
Zona virüsü genellikle cilt temasından kaynaklanan kabarcıklardan sızan sıvı yoluyla bulaşıyor. Nadir olarak görülse de virüsün solunum yoluyla bulaşma ihtimali de söz konusudur.
İlgili Haberler
Bu nedenle zona döküntüleri kabarcık formundayken, bu kişilerin diğer insanlarla doğrudan temastan kaçınmaları tavsiye ediliyor.
ZONA HASTALIĞI HANGİ YOLLA BULAŞIR?
Zona hastalığı olan biri su çiçeği bağışıklığı olmayan kişilere bu virüsü bulaştırabilmekte.
Bulaşma genellikle zona döküntüsünün açık yaralarına temasla gerçekleşir ve enfekte olan kişide de su çiçeği hastalığı gözlemlenmektedir.
Öte yandan su çiçeği ise bazı insanlar için tehlikeli olurken çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Dolayısıyla zona hastalığı bulunan kişilerle doğrudan temas, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar için oldukça risklidir.
ZONA ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK MI?
Zona hastalığı sinir tutulumu ile karakterize edilir ve genellikle baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkmaktadır.
Dış kulak yolundaki sinirlerin etkilenmesi durumunda kulak ağrısı ve yüz felci gibi komplikasyonların da görüldüğü belirtilmektedir.
Fakat günümüzde tıp alanında sağlanan ilerlemeler sayesinde zona hastalığı genellikle ölümcül bir hastalık olarak kabul edilmiyor.
Su çiçeği olmayan biri maymun çiçeği olur mu
Sıcak havalarda çıkan şey zona mı