Yeni çıkan oropouche virüsü belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri! Türkiye’de görüldü mü?
Bazı sivrisinek türleri tarafından yayılan ve Tembel Hayvan Ateşi olarak bilinen Oropouche virüsü; İspanya, İtalya ve Almanya’nın ardından Güney Amerika ile Brezilya’da da görüldü.
İspanya, İtalya ve Almanya’da görülen Oropouche virüsüyle ilgili ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi küçük sivrisinek türleri tarafından yayılan ve ani ateş, şiddetli baş ağrısı ve titremeye neden olan bir hastalık olduğunu açıkladı.
OROPOUCHE VİRÜSÜ NEDİR?
Tembel Hayvan Ateşi olarak bilinen Oropouche virüsü, bazı sivrisinek türleriyle bulaşan ve insanlarda ateş, baş ağrısı, kas/eklem ağrıları, cilt döküntüleri gibi semptomlar gösteren viral bir hastalıktır.
OROPOUCHE VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Küçük sinek türleri ve sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Oropouche, özellikle tropikal bölge olan Güney Amerika’da bulunan Brezilya, Peru, Trinidad ve Tobago gibi yerlerde yaygındır.
Türkiye’de bu virüsün görülme durumu henüz söz konusu değildir.
Bunlara ek olarak Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs ya da şu ara gündemimizde olan maymun çiçeği virüsü gibi uyarılar bu virüs için henüz yapmadı.
OROPOUCHE VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Arbovirüs türü olan Oropouche virüsü, enfekte olan insanlarda grip benzeri belirtiler ortaya çıkarıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre belirtiler şu şekildedir;
İlgili Haberler
Aniden başlayan ateş,
Baş ağrısı,
Gözlerin arkasında ağrı,
Eklem sertliği veya ağrısı,
Titreme,
Mide bulantısı,
Kusma gibi semptomlar ortaya çıkıyor.
OROPOUCHE VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Brezilya Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda virüsün hamile kadınlardan bebeklerine geçebileceğine dair kanıtlar olduğu belirtilmesine rağmen Oropouche virüsünün hava veya temas yoluyla bulaştığı ile ilgili net bir bulgu bulunmamakta.
OROPOUCHE VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?
Oropouche virüsünün mevcut bir tedavisi bulunmuyor. Ancak doktorlar semptomları hafifletmek için ilaç tedavisi uygulayabilmekte.
OROPOUCHE VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI NELER?
Koruyucu bir aşısı olmayan Oropouche virüsünden korunmak için; sivrisineklerin olduğu bölgelerden kaçınmak, kapı ve pencerelere ince örgüler takmak, ısırıkları önleme amaçlı büyük parçalı kıyafetler giymek ve böceklerin çoğalabildiği alanlardan uzaklaşmak gerekir.
Ölümcül mü
Her gün yeni bir virüs çıkıyor alıştık