Ücretsiz uygulama başlamışken doktorları ters düşüren iddia: HPV aşısının yan etkileri mi var?
16 Mayıs tarihinden itibaren başlayan ücretsiz HPV aşı uygulaması ile aşının yan etkileri olup olmadığı tartışmalarını beraberinde getirdi. HPV aşısının yan etki ihtimali kafa karışıklığına yol açarken sosyal medyada iki doktor aşı konusundaki farklı savunmalarıyla karşı karşıya geldi.
Rahim ağzı kanseri, dış genital bölge kanserinin başlıca nedenlerinden olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşıyor. HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle yüzbinlerce kadın yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü ise rahim ağzı kanserini aşıyla, dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olarak gösteriyor.
HPV aşısı ile bu virüsten korunmak mümkün. Yapılan araştırmalara göre HPV aşısı, yüksek riskli enfeksiyonu ve rahim ağzı kanserini yüzde 90’a yakın oranda önlüyor. Yaklaşık 17 yıldır yapılan HPV aşısı için Türkiye’de Aralık 2007 tarihinde ruhsat alındı ve aşılar bu tarihten itibaren satışa sunuldu.
Son yıllarda HPV aşısının ülkemizde yaygınlaşması ve aşılanma oranlarının artırılması kapsamında ücretsiz uygulamalar başlatıldı.
ÜCRETSİZ HPV AŞISI UYGULAMASI
Ankara Büyükşehir Belediyesi 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlar için ilk olarak ücretsiz HPV aşı uygulaması başlatmıştı. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullulara ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlandığını açıklamıştı. HPV aşısının öncelikle İstanbul’da ikamet eden 9-26 yaş aralığındaki sosyoekonomik yoksunluk çeken kişilere uygulanması planlanıyor.
HPV aşısının yaygınlaşması ve başlatılan ücretsiz uygulamalar aşının yan etkileri konusunu beraberinde getirdi. HPV aşısının olası herhangi bir yan etkisinin olup olmadığı doktorların da gündeminde. HPV aşısı tartışmaları zaman zaman sosyal medyaya da yansıyor. HPV’nin Türkiye’de görülme sıklığı, tedavi süreci hakkında paylaşım yapan Op.Doktor Bilgehan Bilge aşının sağlık bakanlıkları tarafından raporlanan üç yan etkisi olduğunu öne sürdü.
HPV AŞISI YAN ETKİLERİ VAR MI?
Pandemi döneminde maske ve koronavirüs aşısı karşıtı görüşleriyle bilinen Doktor Bilge bu kez HPV aşısıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Op.Doktor Bilgehan Bilge HPV aşısının erken yumurtalık yetmezliği, erken menapoz, düşüğe neden olabileceğini paylaştı.
İddialarını sağlık bakanlıklarının raporlarına dayandıran uzman isim aşının uygulama tarihinden itibaren söz konusu patolojilerde 5 ile 12 kat artış raporlandığını söyledi.
Paylaşımındaki ifadelerine “İçlerinde Anaflaktik şoka bağlı ölüm, Epilepsi, Oto immun hastalık, Tromboembolizm gibi ölümcül ve sakat bırakıcı olmak üzere 100’ün üzerinde yan etki bildirilmiştir.” şeklinde devam etti.
Rahim ağzı kanseri vakalarında 166 ülke arasında ülkemizin 153. Sırada olduğunu söyleyen Bilge ülkemizde HPV olan hastalarda kanser veya öncü kanser tanı oranının düşük yüzde 4 olduğunu aktardı.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Bilgehan Bilge yan etkileri göz ardı ederek aşılamama yapılmamasını bunun yerine risk guruplarına periyodik ücretsiz tarama testi yapılması önerisinde bulundu.
Harvard Tıp Fakültesi kardiyoloji uzmanı Dr. Ozan Ünlü, Bir insanın hayatı boyunca HPV ile enfekte olma olasığı %80-90 olduğunu söyledi. Tarama programları ve aşıyla birlikte rahim ağzı kanseri önleme oranının %100’e yaklaştığını belirtti.
Uzman isim HPV aşısının 2006’da ABD’de onaylandığını yüzbinlerce kişide yapılmış çalışmalarla güvenilirliğini ifade ederek makaleler paylaştı.