Muğla'da "Mavi Bebek Hastalığı" tanısı konan 11 günlük bebek, Ankara'ya Sevk Edildi - Haber Jet

Muğla’da “Mavi Bebek Hastalığı” tanısı konan 11 günlük bebek, Ankara’ya Sevk Edildi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğan bir bebeğe sık görülen doğumsal kalp hastalığı olarak bilinen Fallot Teyroloji yani mavi bebek hastalığı tanısı aldı. Tanı sonrası Ankara Etlik Şehir hastanesine sevki gerçekleşti. Mavi bebek hastalığı'nda bebeklerin cildinde pembe morumsu bir görünmesine neden olan kalp hastalığıdır.

Halk arasında mavi bebek hastalığı olarak bilinen Fallot Tetraloji hastalığı, doğumsal bir kalp hastalığıdır. Muğla’da 11 gün önce doğan bebekte mavi bebek hastalığı tespit edilmesinin ardından ileri tetkikler ve Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle Ankara’ya sevki gerçekleşti.

FALLOT TETRALOJİSİ (MAVİ BEBEK HASTALIĞI) NEDİR?

Fallot Tetralojisi ya da mavi bebek hastalığı siyanotik yani morarma ile seyreden bir kalp hastalığıdır. Yeni doğan bebeklerde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan mavi bebek hastalığı, doğumsal bir kalp hastalığı olarak da bilinmekte.

Kalp karıncıkları arasında genişçe bir delik, ata binen aorta, sağ karıncık çıkış yolu darlığı ve sağ karıncık kas kalınlaşması olarak kalpte tespit edilen 4 bulguyla tanı konulur.

Mavi Bebek Hastalığı (Fallot Tetralojisi) nedir, belirtileri neler?

MAVİ BEBEK SENDROMU BELİRTİLERİ

Doğumdan sonra açıkça bir sorun görünmese de çocuk doktorunun muayenesi sonucu “üfürüm” ilk belirtiler arasında görülebiliyor. Bunun dışında bebeğin zamanla morarması, el ve ayak tırnaklarının mor ve kabarık olması, ağlarken veya dışkılama yaparken bebeğin morarması ve kaskatı kesilmesi gibi belirtileri oluyor.

Belirtiler bazı bebeklerde ilk bir yaşta görünmeyebilir. Hatta bazı çocuklarda morarma ile de belirti kendini göstermeyebilir.

Teşhis, çocuk kardiyoloğunun muayenesi ve yaptığı testler sonrası konulur.

Mavi bebek sendromu belirtileri neler?

MAVİ BEBEK HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Kalp, anne karnında ilk oluşmaya başlayan organdır. Annenin gebeliğinin ilk 10 haftasında yaşadığı olumsuz durumlar kalp hastalıklarının gelişmesine neden olabilir.

Bebeğin genetik yatkınlığı olması durumunda gebelik döneminde yaşanan rahatsızlıklar, enfeksiyon, radyasyon, alkol, sigara, uyuşturucu gibi zararlı maddelere maruz kalmak nedenleri arasında. Bunların yanı sıra annenin beslenmesinde eksiklik, yeterli ek gıda ve vitaminlerin alınamaması da hastalığın oluşmasına neden olabilir.

Ancak yukarıda saydığımız hiçbir neden kesin bir neden olarak bilimsel dayanağı yok. Genel olarak birçok sebebin bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Mavi Bebek Hastalığı neden olur, tedavi yöntemleri? Neden mavi bebek hastalığı deniyor?

MAVİ BEBEK HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMİ

Kalpteki, anatomik bozukluğu nedeniyle oluşan mavi bebek hastalığı cerrahi müdahale gerektirir. Açık kalp ameliyatı ile tedavisi yapılır. Herhangi bir ilaçla tedavi etmek söz konusu değildir.

MAVİ BEBEK İSMİ VERİLMESİNİN NEDENİ

Siyonatik, ten renginde soluk ve mora yakın bir görünüm olması nedeniyle geçmişte mavi bebek sendromu/hastalığı denmiştir.

SağlıkTrend

Muğla’da “Mavi Bebek Hastalığı” tanısı konan 11 günlük bebek, Ankara’ya Sevk Edildi” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Feriha Feriha

    Hangi ailelerin çocukları risk altında?

    Yanıtla
  • Suzan Suzan

    Hangi ailelerin çocukları risk altında

    Yanıtla
  • Aytuğ Yüksel Aytuğ Yüksel

    Minicik bebekler hasta olunca çok üzülüyorum

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir