Covid’in yeni yaz varyantı FLİRT virüsü vaka sayısını artırdı! FLİRT virüsünün belirtilerine dikkat
FLİRT virüsü tüm dünyaya yayılmaya başladı. 2024 yılının ocak ayında ilk kez görülen FLİRT virüsünün vaka sayısı haziran ayında arttı. FLİRT belirtileri ve tedavisi konusu ise vatandaşlar tarafından merak edildi.
Dünya Sağlık Örgütü, FLİRT virüsünün yayıldığını kabul etti. İngiltere’deki bir tıp dergisinde açıklama yapan DSÖ, FLİRT olarak adlandırılan virüsün COVİD’in Omicran varyantı olduğunu duyurdu. FLİRT virüsünün belirtileri ve tedavisi konusunda da açıklama yapan DSÖ, yeni pandemi sinyallerini de verdi.
FLİRT VİRÜSÜ NEDİR?
FLİRT virüsü 2024 yılının ocak ayında ortaya çıktı. Koronavirüsün varyantı olan Omicran virüsünün varyantıdır. Şiddeti koronavirüsten daha yüksek olması e dikkat çekici özelliğidir. FLİRT virüsü baş ağrısıyla başlayıp akabinde diğer belirtileri gösterir. Burun akıntısı nadir görülür.
Virüs antikorları paramparça eder. Bu yüzden bağışıklık sistemini daha çok etkiler. Koronavirüs gibi akciğere aşamalı değil direk iner. Özellikle bazı vakalarda kalp ağrısına neden olduğuna dair iddialar yer alır. DSÖ, aşılamanın azalmasından kaynaklı artışın yaşandığını söylese de bazı uzmanlar virüsün şiddetinden ötürü hızla yayıldığını ifade eden çarpıcı açıklamalar yaptı.
FLİRT virüsünün yaz sonunda ve 2024-2025’te pandemiye neden olacağını belirten DSÖ, bir kere hasta olan kişinin bir ay sonra yeniden hasta olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
FLİRT BELİRTİLERİNE DİKKAT!
Virüsün belirtileri COVİD-19’unki ile neredeyse birebir aynı. Kişilerde şiddetli baş ağrısıyla başlayan belirtiler, ardından yüksek ateş ve soğuk terleme ile devam eder. Kişinin eklem yerlerinde ağrılara neden olan virüs, mide bulantısı nefes darlığı, kuru öksürüğe de neden olur. Akabinde belirtiler şiddetlenerek artar bu süreç yaklaşık 15 gün devam ederken kişilerin rengindeki değişim ise dikkat çeker.
Özellikle sarı ya da mavi yüz renkleri başlayan kişiler ise genellikle entübe edilir. Uzmanlar bu gibi durumlarda kişilerin evde tedavi yerine hastaneye başvurmalarını önerir. Vaka sayıları en çok şimdilerde ABD ve İngiltere ülkelerinde artıyor. DSÖ diğer ülkelerin de vatandaşlarını FLİRT virüsü konusunda uyarmaları gerektiğini belirtti.
Nefes darlığı gibi riskli belirtiler kişinin yaşam kalitesini düşürür. Kişilerin kendi başlarına antibiyotik tedavi uygulamaması konusunda da uyaran DSÖ hızla dünya genelinde tedbir alınması gerektiğini belirtti. Seyahat sırasında bulaşma riski daha yüksek olan FLİRT, kış aylarına doğru şiddetini artırır.
FLİRT TEDAVİSİ VAR MI?
Koronavirüsün tedavisi olmadığı gibi FLİRT virüsünün de tedavisi yok. Bağışıklığın güçlü olması gerekiyor. Kişilerin bağışıklıklarının güçlü olmaması halinde virüs daha fazla etkili olur. Aşı ve antibiyotik, kişiden kişiye değişen bir tedavi olduğundan uzmana başvurulmadan kullanılması oldukça sakıncalı. Virüse bazı bilim insanları yaz virüsü denir. Tatil yerlerinde kusma ve ateşlenme belirtileri hızla yayıldı.
FLİRT VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI?
FLİRT virüsünün Türkiye’de olup olmadığına dair resmi bir açıklama bulunmamaktadır. Ancak vaka sayılarındaki artış ve DSÖ’nün açıklaması virüsün Türkiye’de de olma ihtimalini artırdı.
Yine pandemi korkusu