Atom sarı serum zararları dikkat çekti, göründüğü gibi masum değil - Haber Jet

Atom sarı serum zararları dikkat çekti, göründüğü gibi masum değil

Sağlık Bakanlığı'nın sarı serum zararları hakkında attığı tweet sonrası bir doktorun videosu da gündeme geldi. Atom serum taktırmak istiyorum, devlet hastaneleri takmıyor diyenlere "alerjik reaksiyon" açıklaması geldi.

Atom serum veya sarı serum olarak geçen bu vitaminli tuzlu su, biliyorsunuz ki her derde deva gibi sunuluyor. Her dert dediysek işte grip, ağır soğuk algınlığı… Tam geçiş döneminde bu hastalıklar artmışken devlet hastanelerinde doktor ile hasta arasında atom serum, sarı serum tartışmaları yine başladı. Peki, doktorlar neden sarı serum takmıyor?

ATOM SERUM NEDİR?

Atom serum, aynı zamanda sarı serum olarak da bilinir.

Atom serum içerisinde tuzlu su yani eseftir. Bir de pek çok vitamin. İçeriğindeki B vitamini sayesinde ise sarı rengini alır.

atom serum öldürür mü

DEVLET HASTANESİNDE NEDEN ATOM SARI SERUM TAKILMIYOR?

Aslında, tabi ki takılıyor bu serumlar. Ancak herkese verilmiyor.

Sebebini ise bir TikTok kullanıcısı açıkladı. Hilal Çetak bir ilçe hastanesinde çalışan doktor.

Hilal Çetak, özellikle daha donanımlı merkez hastanelerine yakın olmayan ilçe hastanelerinde bu serumun çok tercih edilmediğini ve bu durum nedeniyle hastalarla sorun yaşadıklarına dikkat çekiyor.

Peki, neden takılmıyor?

sarı serum içeriğinde ne var

Anlattıklarını sizler için derledik.

“Atom serum, yüksek bir anafleksi yani alerji riskli oluşturma riski vardır. İlçe devlet hastanesinde, merkeze uzak yerlerde yaşanan yerlerde kimse takmak istemez. Çünkü bir anafleksi durumunda belki döndürebilirsin belki hastayı ama sonrasında oluşacak yoğun bakım ihtiyacı için hastayı merkezdeki yoğun bakıma ulaştırmak çok uzun sürüyor.” dedi.

Ayrıca, sarı serum hastalığı tedavi etmez. Kişiyi iyi etme süresi 3 ile 4 saat arasında değişmekte. Bu nedenle kısa süreli bir iyileşmedir bu.

sarı serum fiyatları kaç tl

ATOM SARI SERUM ZARARLARI

Sağlık Bakanlığı paylaştığı gönderide özellikle alerjik reaksiyona dikkat çekti. Alerjik reaksiyon gelişmesi durumunda hayati tehlikenin oluşabileceği sarı serum sonrası acil tıbbi müdahale gerekir.

“Halk arasında “atom” veya “vitamin eklenmiş serum” ismiyle bilinen serumlar yalnızca hekim tarafından gerekli görüldüğünde uygulanmalıdır.” başlığıyla yayınladığı gönderide fotoğraftakiler yer almakta.

İlgili Haberler

atom serum zararları öldürür mü

ATOM SARI SERUM ALERJİK REAKSİYONLARLA ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Dün Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili bir paylaşım yaparak “alerjik reaksiyonlar”a dikkat çekti.

Çocuk alerji ve immünoloji uzmanı Prof. Dr. Mahmut Doğru da sosyal medyada konuyla ilgili bir paylaşımda bulunmuştu.

“Sarı serum…

Türkiye’de yaşayan insanlarda, gribal enfeksiyon dönemlerinde sarı serum takılma isteği/adeti var. Çocuklarda çok fazla kullanmıyoruz ama zaman zaman üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılıyor. Masum görünüyor ama sonuçta bu da bir ilaç. Her ilaç ve besine alerji gelişebileceği gibi, bu serumun içindeki B vitamini ilacına da alerji gelişebiliyor.

Geçen hafta 17 yaşındaki hastam, halsizlik, ateş, ishal nedeniyle acile gidiyor. Sıvı kaybı ve ateş için sarı serum takılıyor. Serum başlar başlamaz bulantı, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, boğazda kuruluk, döküntü ve kendini kötü hissetmesi olmuş. Hemen serum kesilip ilaç yapılmış ve şikayetleri gerilemiş.

Diğer bir hastamda da ilaç alerjisini sorgularken sarı serum ile döküntüsünün olduğunu söyledi.

Her ilaç alerjiye neden olabilir. Özellikle damardan ve kas içine yapılan ilaçlarda reaksiyon daha hızlı gelişebilir. Hiçbir ilaç gerekli değilse kullanılmamalıdır.”

atom serum içinde ne var

Sarı serumla ilgili sosyal medyada gelen bazı yorumları da sizler için derledik.

“Bu sarı serum yüzünden özel bir hastanenin acilinde ölüyordum anafilaktik şoka girdim sağ olsun acil hemşiresi acili terk etmiş son çırpınış sesimi duyan tesadüfen oradan geçen anestezi doktoru hayatımı kurtardı bir daha asla travmam oldu bu serum”

“Her zaman vurdurdugum serum ama bugun ilk defa alerji yapti. Serum takildiktan 1 dk sonra nefesim kesilmeye basladi. Kipkirmizi kesilmisim. Yanimdakiler soyledi. Allahtan hemsiremiz tecrubeli hemen geregini yapti”

Aslında doktorların dikkat çekmek istediği bir diğer konu da bu. “Ben daha önce yaptırdım, yine istiyorum” diyenlere de sarı serum takmayı reddeden doktorlar, alerjik reaksiyonun ne zaman görüleceğinin belli olmadığının altını çiziyor.

ATOM SARI SERUM FİYATLARI ÖZEL HASTANELERDE BİNLERCE LİRAYI BULDU

Atom serum fiyatı kimi yerde 800 ile 1000 TL arasında değişse de büyük özel hastanelerde 5 bin TL’yi buldu.

SağlıkEditörün Seçtikleri

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir