ALS hastalığı futbolcuların hayatını karartıyor! Topa kafa atan yandı - Haber Jet

ALS hastalığı futbolcuların hayatını karartıyor! Topa kafa atan yandı

Futbolcuların yüzde 65’inde görülen ALS hastalığı hareket noktası olan sinir sisteminin işlevselliğini bitirdiği ortaya çıktı. Kafa travması sonrası ortaya çıkan ALS hastalığının futbolcularda daha çok görülme sebebi ise şaşırttı.

Futbol tarihinde ALS hastalığı, sporcuların hayatını karartmaya devam ediyor. Topa kafa atan sporcularda görülme olasılığı yüksek olan ALS hastalığı, Trabzonspor eski futbolcusu İsmail Gökçek’i hayattan kopardı.

FUTBOLCULARIN HAYATINI KARARTIYOR: ALS HASTALIĞI!

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; 12 yıl bu hastalıkla savaşan Gökçek’ten sonra akıllara hem Fenerbahçe hem de Galatasaray’da forma giyen eski futbolcu İlyas Tüfekçi’yi de getirdi.

Hayattan kopan bu futbolcuların tek ortak noktası, topa kafa attıktan sonra sinirlerinde yaşanan kırılma nedeniyle yaşadıkları ALS hastalığı oldu.

als hastalığı futbolcuları nasıl etkiliyor?

Sık sık futbolcuların yaşadığı ALS hastalığı ile ilgili Liv Hospital Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, Yapılan bilimsel çalışmalar uzun yıllar profesyonel düzeyde futbol oynayan ve topa daha fazla kafa vuran futbolcularda demans ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıkların daha sık görüldüğü ortaya koyuyor.

Topa kafa vuran futbolcular bu anlamda risk altında ifadelerini kullandı.

ALS hastalığı nedir

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Nörolojik bir hastalık olan ALS, sinir sisteminin çökmesi ile ortaya çıkar. Travmatik bir duruma bağlı yaşanan ALS hastalığı baş ve vücut arasındaki omuriliğin sıkışmasıyla sinir sistemi hasar alır.

ALS, uzuv kullanımı, kas seğirmesi, konuşama da ve yutkunmada zorluklar yaşanır.

Vücudun tüm kas sistemi komplike oluşur.

als hastalığının belirtileri neler

Kitlenme sonrası jest ve mimikler bile bozulur. Prof. Dr. Öztürk, “ALS; dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabilir. Ortalama başlangıç yaşı 55’tir. ALS özellikle 50-60 yaş arasındaki erkeklerde daha sık görülür. Genetik geçiş gösteren aileye bağlı ALS hastalığı ise daha genç (20-40’lı yaşlar) hastalarda ortaya çıkmaktadır. Bütün ALS hastalarının yüzde 90’ı tesadüfi, yüzde 10’u aile kaynaklı ALS hastasıdır” dedi.

ALS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kol ve bacaklardaki uyuşmazlığa dikkat çeken Öztürk, belirtiler arasında motor hareketlerinin kullanılmaması olduğunu vurguladı. Peltek konuşma, kramp ve ağrıların artması, yutkunma güçlüğü yaşanması olduğunun altını çizdi.

ALS TEDAVİSİ VAR MI?

Tedavisi olmayan nadir hastalıkların başında gelen ALS hastalığı hakkında bazı ilaçlar geliştirildi. Öztürk, geliştirilen ilaçların hastalığın ilerleyişini yavaşlattığının altını çizdi.

En önemli detay olarak ise kişinin rehabilitasyon eğitiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

SağlıkSpor

ALS hastalığı futbolcuların hayatını karartıyor! Topa kafa atan yandı” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Ali Ali

    Kafaya darbe almak çok sıkıntılı bir şey

    Yanıtla
  • Betül Betül

    Annem çocukken boksa göndermemişti kafana darbe alırsın bir şey olur diye ilerigörüşlüymüş

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir