4 bin kişide bir görülüyor: Poland Sendromu nedir?
Göğüs kaslarının tam gelişmemiş olmasıyla ortaya çıkan Poland Sendromu kişilerin günlük hareketlerini kısıtlamasa da bu sendroma bağlı görüntü bozuklukları bazı hastaları rahatsız edebiliyor. 4 bin de bir görülen hastalığın meme rekonstrüksiyonu ile çözüm sunan uzman isim Poland Sendromu hakkında detaylı bilgileri paylaştı.
İlk kez 1841 yılında tanımlanan Poland Sendromu kişide doğumsal olarak göğüs kası yokluğu ve göğüs dokusunun yeterince gelişmemesidir.
Bu sendromda karşıdan bakıldığında ve fiziksel muayene ile kişinin göğüs kasının olmadığı tespit edilebilir. Genellikle doğumda veya erken çocukluk döneminde fark edilir. Erkelerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülen Poland Sendromu genetik bir durumdur.
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzm. Opr. Dr. Emre Kıymık, Poland Sendromunun toplumda 4 bin kişide 1 gözüktüğüne dikkat çekti. Bu tarz meme yokluğu veya meme gelişmemesi olan hastalıklarda meme rekonstrüksiyonu yapılabileceğini ifade etti. Uzman isim yapılan bu işlem hakkında da bilgi verdi.
MEME REKONSTRÜKSİYONU NEDİR?
Meme rekonstrüksiyonu, memenin yeniden şekillendirilmesidir. Bir takım doğumsal hastalıklar veya meme kanseri cerrahisi sonrasında meme kaybı yaşayan kişilerde memenin yeniden oluşturulma işlemidir.
Uzm. Opr. Dr. Emre Kıymık, işlemi günlük hayatta en çok meme kanseri cerrahisi sırasında veya cerrahi sonrasında plastik cerrahi uzmanlarına başvuran hastalarda uyguladıklarını söyledi.
Meme kanserinde meme rekonstrüksiyonu genel cerrahinin tümörü çıkardığı zamanda eş zamanlı olarak veya kemoterapi süreci varsa da bu sürecin sonunda da yapılabilmektedir.
Meme rekonstrüksiyonunda bir medikal onkolog, genel cerrah ve plastik cerrahinin birlikte ortak çalışması kritik bir öneme sahip. Uzman isim” Tümörün çıkarılması konusunda genel cerrahinin görevi üst düzeydedir. Kemoterapi sürecinde de onkologlar önemli bir pay sahibidir. Biz plastik cerrahların en önemli görevi ise bu tümör çıkarıldıktan sonra memenin yeniden şekillendirme kısmıdır.” dedi.
Meme rekonstrüksiyonunda meme protezleri, silikonlar ve kişinin öz dokusundan dokuyla meme rekonstrüksiyonunu uygulayabileceklerini anlatan Uzm. Opr. Dr. Emre Kıymık hastalığın çözümü ile ilgili şunları söyledi:
“Öz doku kısmında sırt veya karın kısmında alınabilecek dokular kullanılırken, implant ile yapılan işlemlerde doku genişleticiler, meme protezleri, asellüler dermal matriks dediğimiz yapılar kullanarak memeye yeniden şekil kazandırılabiliyor. Bunlar tek seanslık işlemler olmayabiliyor. İkincil, üçüncül işlemler gerektirilebiliyor.”
Poland Sendromunda cerrahi seçenekler, daha çok göğüs bölgesinin estetik görünümünü içermektedir. Memenin ilk formu verildikten sonra ikinci aşamada diğer memeyi ameliyat edilen memeye benzetme, meme başı oluşturma ya da görüntüdeki problemleri azaltabilmek adına yapılan yağ enjeksiyonları gibi çeşitli yöntemler kullanılıyor.
Bu sendromda kas transferi, doku nakli, protez meme kullanımı, dolgu enjeksiyonu gibi seçenekler mevcuttur. Sürecin planlanması içi bir estetik plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı bir hekime danışmak gerekir.
POLAND SENDROMU BELİRTİLERİ
Göğüs kaslarının eksikliği veya zayıflığı belirtiler arasındadır. Eksik kas kütlesi nedeniyle göğüsler asimetrik görünebilir.
Genellikle kadınlarda bir veya iki meme ucu bulunmaz. Meme dokusu eksik veya şekil bozukluğu olabilir, meme ucu olmayabilir veya küçülmüş olabilir
Kol altında normalden daha az kıllanma ya da hiç kıl bulunmaması gibi durumlar ortaya çıkar.
Parmaklar eksik veya kısalık olabilir, parmaklar birbirine yapışık olabilir.
Kaburga kemiklerinin eksikliği veya anormal bir kaburga yapısı görülür.
Nadiren rastlansa da omuz hareketlerinin kısıtlı olması görülebilir
Böbrek anormallikleri, kalp defektleri ve yutma güçlüğü gibi diğer nadir belirtiler de görülebilir.
Bazı durumlarda sadece meme ucu değil direkt olarak memenin oluşmamış olması da mümkün bu problemler çoğunlukla sağ göğüs bölgesinde meydana gelir.
Göğüsün bir tarafında yağ oranı diğerine göre daha düşük olduğu gözlemlenebilir.
İlk kez duydum Poland sendromunu genetik bir hastalık mı acaba