Ünlü isimlerden tepki yağıyor! Nevşin Mengü ”Sokak Köpeklerini Uyutma” düzenlemesi hakkında konuştu
Sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa teklifi yakında meclise sunulacak. Yasa hayvanların sahiplendirilmesini teşvik ederken, 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasını da içeriyor. Ünlü isimler ve hayvan hakları savunucuları teklife sert tepki göstererek kısırlaştırma ve rehabilitasyon gibi alternatif çözüm önerileri sundular.
Bilindiği üzere yakın zamanda duyurulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Adalet ve Kalkınma Partisi sokak hayvanlarının “uyutulması” dair bir yasa teklifi hazırlıyor. Başıboş sokak köpeklerinin “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle uyutulmasını içeren yasa teklifinin önümüzdeki günlerde meclise sunulması planlanıyor.
AKP yetkilileri sokak köpeklerinin popülasyonunu azaltmak için kısırlaştırmanın yeterli olmadığını ve maliyetinin yüksek olduğunu belirtti. Bu nedenle de kısırlaştırma yerine uyutma yöntemini tercih ettiklerini ifade ettiler.
Dünya örneklerini incelediklerini belirten parti yetkilileri İngiltere’deki düzenlemelere benzer bir teklif hazırladıklarını açıkladılar.
Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getirmiş ve ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngörmüştü.
Bu yasa aynı zamanda sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak popülasyonunun azaltılmasını da amaçlamıştı. Ancak o dönemde sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği, hayvan hakları savunucuları ve kamuoyunun yoğun muhalefeti nedeniyle gündemden düşmüştü.
Sokak Köpeklerini Uyutma Düzenlemesinin Detayları Neler?
Yasa teklifine göre öncelikle başıboş hayvanlar sahiplendirilmeye çalışılacak. Belediyelerin barınaklarındaki köpeklerin fotoğrafları çekilerek internet sitelerinde sahiplendirme ilanları yayınlanacak.
30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler iğne ile ilaç verilerek uyutulacak. Sahiplendirilen hayvanlar ise çip takılarak Tarım Bakanlığı tarafından takip edilecek.
Sahiplenen kişinin yeniden sokağa bırakması veya hayvana karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde mevcut yaptırımlar uygulanacak.
Öte yandan bu teklifin meclis tatile girmeden yasalaştırılması hedefleniyor.
Birçok Ünlü İsimden Köpekleri Uyutma Yasasına Tepki Yağdı!
Yasa teklifine karşı ünlü isimler ve hayvan hakları savunucuları tepki gösterdi. Gazeteci Nevşin Mengü “Türkiye’de sokak köpeği olmaya devam edecek. Çoğu korkuyor ve tüm köpeklerin kendilerini yiyeceğini düşünüyor. Kelli felli koca adamsınız yani,” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.
İfadelerine şunları da ekledi: “Köpekle anlaşmanın bir yolu var. Sokak köpeği durduk yere saldırmaz. Koşmayacaksın, bağırarak koşarsan hayvan da korktuğu için bağırarak senin peşinden koşar. Bu tarz bilgiler okullarda öğretilebilir.”
Nevşin Mengü ayrıca “Tutturmuşlar öldürelim de öldürelim. Ezberlemişler, İngiltere’de uyutuluyor; Hollanda’da, Almanya’da uyutulmuyor. Pek çok ülkede de uyutmak yok. Tüm köpekler çiplenmeli ve takip edilmeli. Çok masraf’ diyorlar. Ulan devlet zaten bunun için var!” ifadelerini kullandı.
Şarkıcı Ceylan Ertem ise köpekleri uyutma konusunda “Bu yasa tasarısı geçemez. Hadi geçti diyelim. Benim nasıl bir canavara dönüşeceğimi izleriz hep birlikte. Öldürün bakalım 1 tanesini de görelim neler oluyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Ajda Pekkan ise sosyal medya paylaşımında şunları söyledi:
“Hayvanseverler sandığınız gibi Facebook, Instagram’da hayvan sayfaları olan insanlardan ibaret değildir. 15 tane sahte hesap yürütüp bütün gün sokak hayvanlarına düşmanlık eden insanların lafına bakıp hareket ediyorsanız hata yapıyorsunuz. Bu ülkede daha önce hiç karşı karşıya kalmadığınız vicdanlı merhametli milyonlarca insan, sonu ne olursa olsun asla buna izin vermeyecektir ki bunu savunmak için hayvansever olmak gerekli değil, vicdanlı olmak yeterlidir.”
Hayvan Hakları Savunucuları Çeşitli Önerilerde Bulundular
Hayvan hakları dernekleri ve sivil toplum kuruluşları, sokak köpeklerinin uyutulmasına yönelik plana karşı çıkarak çeşitli önerilerde bulundular:
• Sahipli sahipsiz tüm hayvanlar kısırlaştırılmalı.
• Belediyeler ceza kapsamına alınmalı.
• Köylere ve çobanlara müdahale edilmeli, bütün hayvanlar kayıt altına alınmalı.
• Agresyonlu hayvanlar STK’lar ve hayvanseverlerle rehabilitasyon sürecine alınmalı.
• Belediye barınaklarını kontrol etmekle yükümlü olan kurumlar denetlenmeli.
• Hayvanları besleyenler ile korkanlar eğitim için bir araya getirilmeli.