IMDb’ye göre en iyi Türk dizisi Gibi neden bu kadar çok seviliyor?
En iyi Türk dizileri arasında IMDb puanına göre ilk sırada yer alan Gibi dizisi neden bu kadar çok seviliyor? İlk beşte yer alan Leyla ile Mecnun, Kardeş Payı gibi dizilerinde yer almasıyla durum komedisi ve absürt komedi dizilerinin bu kadar sevilmesi hakkındaki görüşlerimizi sizler için derledik.
Shift Delete’nin haberine göre IMDb’ye göre en iyi Türk dizileri listesi yayınlandı. Listede ilk sıraya yerleşen Gibi dizisi neden bu kadar çok seviliyor araştırılıyor.
Senaryosunu Aziz Kedi ve Feyyaz Yiğit’in yazdığı dizinin yönetmen koltuğunda 1 ve 2. sezonlarında Ömer Sinir, 3. sezonunda Onur Uzun, 4 ve 4. sezonunda Barış Yöş ve Reyhan Yıldırım oturdu.
Dizide Yılmaz, İlkkan ve Ersoy karakterlerini ise sırasıyla; Feyyaz Yiğit, Kıvanç Kılınç ve Ahmet Kürşat Öçalan canlandırıyor.
GİBİ DİZİSİ NEDEN BU KADAR ÇOK SEVİLİYOR?
Her yeni sezonu ve bölümüyle gündem olan, replikleriyle zihinlerde yer edinen Gibi dizisi artık bir fenomen haline geldi.
“Yılgın bir hoşgörüyle” asla değil, içimizden biri gibi benimsediğimiz olabildiğince hayatın içinden özellikler barındıran Yılmaz, İlkkan ve Ersoy’un günlük hayatından durumların anlatıldığı dizinin neden bu kadar çok sevildiği merak ediliyor.
Dizi, 28 yaşında olduğumuzu “bilirken” 39 yaşında çıkamayacak kadar absürt olsa da izleyici kendisini karakterler ve kurduğu ilişkiler üzerinden kolayca ilişkilendirebiliyor. Çünkü karakterler mükemmel değil, herkes gibi kusurlu ve sıradan.
Gibi’nin toplumsal hayatı, güncel konuları ve kültürü iyi okuyarak aktarması izleyicilerin kendi deneyimlerine dair bakış açılarını karakterler ve durumlar üzerinden görebilmesine olanak sağlıyor.
Duygusal ilişkilerden, çevreyle kurulan günlük ilişkilere kadar bağ kurma alanı yüksek, mizahı bol ve komik olmak için değil, durumun absürtlüğünün getirdiği komediyi izleyicilere samimi bir şekilde aktarması nedeniyle “kült” Türk dizileri arasında yer alıyor.
Bölümlerinin tekrar tekrar izlenmesi, repliklerin günlük dilde yaygın şekilde kullanılması ve karakterlerle kurulan bağ Gibi’yi bir fenomen haline getiriyor.
ABSÜRT KOMEDİNİN SEVİLMESİ
Absürt komedi, genellikle mantıksız, tuhaf ve beklenmedik durumların anlatıldığı bir türdür. Mizahta ve anlatıda belli kalıpların kırılmasına da denir.
Yabancı dizi ve filmlerde sıklıkla yer alan bu tür Türkiye’de Leyla ile Mecnun ve Kardeş Payı gibi dizilerle yaygınlaştı.
Sitcom dizilerinden farklı olarak absürt komedilerde mantıksız karakterlerin sahiciliği; hayatı, toplumu ve gündemi yorumlamadaki inandırıcılığı nedeniyle Türkiye’de oldukça seviliyor.
İLK 10’DA YER ALAN EN İYİ TÜRK DİZİLERİ
Gibi
Leyla ile Mecnun
Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi
Şahsiyet
Kardeş Payı
Kurtlar Vadisi
Ezel
Bir Demet Tiyatro
Süper Baba
7 Numara