100 yıl sonra ziyarete açılan Yıldız Sarayı Beşiktaş'ta bulunuyor - Haber Jet

100 yıl sonra ziyarete açılan Yıldız Sarayı Beşiktaş’ta bulunuyor

Yıldız Sarayı, geçen 100 yılın ardından yaklaşık 6 yıl süren restorasyonun büyük bir oranda tamamlanmasıyla 19 Temmuz'da kapılarını ziyaretçilere açıyor. Sultan III. Selim döneminde yapılan Yıldız Sarayı, özellikle II. Abdülhamid'le özdeşleşen yapı, tarihseverlerin ilgisini çekiyor.

19 Temmuz itibariyle kapılarını ziyaretçilerine açacak olan Yıldız Sarayı’nda “Büyük Mabeyn Köşkü”, “Çit Kasrı” ve “Harem Dairesi” başta olmak üzere birçok tarihi yapı ilk kez ziyaretçi ağırlayacak.

YILDIZ SARAYI ZİYARETE AÇILDI MI?

Yıldız Sarayı, 100 yılın ardından 19 Temmuz 2024 Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılışını yapılacak. 20 Temmuz itibarıyla da ziyaretçilerini kabul edecek.

YILDIZ SARAYI NEREDE, HANGİ SEMTTE?

Yıldız Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin Yıldız semtinde yer alıyor. Bugünkü halini II. Abdülhamid döneminde alan saray; köşkler, yönetim, bahçeler, parklar ve koruma yapılarının bütününden oluşuyor.

100 Yıl Sonra Ziyarete Açılan Yıldız Sarayı Beşiktaş’ta bulunuyor

YILDIZ SARAYI YOL TARİFİ

Vapur hatları, otobüs veya minibüslerle Beşiktaş’a ulaşılmasının ardından Yıldız Sarayı’na Beşiktaş’tan yürüme mesafesiyle ulaşılabiliyor. Bunun dışında otobüsle Yıldız Teknik Üniversitesi durağında inerek saraya doğrudan ulaşılabilmekte.

YILDIZ SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ 2024 NE KADAR, MÜZE KART GEÇERLİ Mİ?

Milli Saraylara bağlı olan Yıldız Sarayı, ilk açıldığı dönemde belli bir süre ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, henüz bir giriş ücreti belirlemediklerini ifade etti.

Ancak Türk vatandaşları için Milli Saraylar müze kart ile ziyaret edilebiliyor. Saray ücretinin belirlenmesi durumunda bile vatandaşlar müze kartlarıyla sarayı ziyaret edebilecek.

Yıldız Sarayı yol tarifi

YILDIZ SARAYI’NI HANGİ PADİŞAH YAPTIRDI?

Yıldız Sarayı Sultan III. Selim zamanında yaptırılmış, Sultan II. Abdülhamid zamanında ise genişletilerek devlet sarayı haline getirilmiştir. II. Abdülhamid burayı, devletin ana sarayı olarak belirlemiş ve 33 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi oldu.

Saray, 1909 yılında Abdülhamid’in tahtan indirilmesiyle önemini kaybetti. Son Osmanlı Padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılsa da 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla tamamen kapandı.

100 Yıl Sonra Ziyarete Açılan Yıldız Sarayı Beşiktaş’ta bulunuyor

YILDIZ SARAYI İÇİNDE NE VAR?

Sarayın birçok kısmı ilk defa ziyaretçiye açılıyor. Uzun yıllardır devam eden restorasyon çalışmaları sonucunda Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Küçük Mabeyn Köşkü, Harem Dairesi, Limonluk, III. Selim Çeşmesi, Ada Köşkü, Cihannüma Köşkü ilk kez ziyaretçi ağırlayacak.

Hamid Bahçesi olarak adlandırılan bölümde ziyarete açılan yerler arasında.

Yıldız Sarayı hangi günler açık

Bunların dışında, kütüphane, nadir eserler, marangozhane, Yıldız Albümlerinden seçilen fotoğraflar yer alacak.

Matrakçı Nasuh’un Kanuni’nin Irak seferlerini anlattığı eser, Katip Çelebi’nin Cihannüması yazma eserler arasında yer alıyor.

Kültür SanatTrend

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir