Kripto varlıklara ilişkin düzenlemede neler var? Kanun teklifi TBMM’de kabul edildi
AK Parti milletvekillerinin imzasıyla kripto paralara ilişkin ilk yasal düzenleme olan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına dair kanun teklifi bugün meclise geldi ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
25 Haziran 2025 Salı günü başlayan TBMM Genel Kurulda kripto varlıklarla ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifi görüşmelerinde sona gelindi.
KRİPTO PARAYA VERGİ GELECEK Mİ?
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınması zorunlu olacak.
İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin yetkililerine 3 yıldan beş yıla kadar; kripto varlık hizmet sağlayıcı başkan ve yönetim kurulu üyelerine 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve para cezası yaptırımı uygulanacak.
Bir önceki yılın faiz gelirleri hariç tüm gelirlerin yüzde birlik kısmı Sermaye Piyasa Kurulu (SPK), diğer yüzde birlik kısmı ise TÜBİTAK bütçesine ödenmek şartıyla gelirlerin toplam yüzde ikilik kısmı gelir olarak kaydedilecek.
Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar, Türkiye’de bulunan kişilere yönelik faaliyetlerini kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren üç ay içinde sonlandıracak.
TBMM Genel Kurulda kripto varlıklarla ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifi görüşmelerine devam edilecek.
KRİPTO VARLIKLARLA İLİŞKİN DÜZENLEME NELERİ İÇERİYOR?
Kanuna Kripto Varlıkların Tanımı Eklenecek: Görüşmeleri devam eden düzenleme içeriklerinde Kanuna; cüzdan, kripto varlık, kripto para alım satım platformu, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti tanımları eklenecek.
SPK İzni Zorunlu Olacak: Platformlarda dahil olmak üzere kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kuruluş ve faaliyet izni alması zorunlu olacak.
Kripto Varlık Düzenlemelerine Aykırı Hareket Edenlere Yaptırım Uygulanacak: İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezası yaptırımı uygulanacak.
Kitle Fonlaması Yöntemi: Kitle Fonlaması Yöntemiyle kripto varlıkların satış ve dağıtılması mümkün hale gelecek.
Kripto Varlıklar Çeşitli Banka ve Kuruluşlar Tarafından da Saklanabilecek: Kripto paralarını cüzdanlarında tutmak istemeyen kullanıcılar yetkili bankalar ve Sermaye Kurulu Piyasası tarafından belirlenen kuruluşlarda varlıklarını saklayabilecek.
Kripto Varlık Denetimi SPK Tarafından Yapılacak: Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri denetimi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak.
KRİPTO VARLIKLARLA İLGİLİ ALTYAPI HANGİ KANUNLA OLUŞTURULACAK?
Kripto varlıklarla ilişkin düzenlemeler Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alacak.
KRİPTO FİYATLARI NASIL OLUŞTURULACAK?
Platformlarda işlemlerin şeffaf, güvenilir, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi olması amacıyla fiyatlar serbest bir biçimde belirlenecek.
KRİPTO VARLIK PLATFORMLARINDAN VERGİ ALINACAK MI?
Düzenlemeyle vergi getirilmiyor ancak her yıl bir önceki yılın faiz gelirleri hariç tüm gelirlerin yüzde birlik kısmı Sermaye Piyasa Kurulu (SPK), diğer yüzde birlik kısmı ise TÜBİTAK bütçesine ödenmek şartıyla gelirlerin toplam yüzde ikilik kısmı gelir olarak kaydedilecek.
İZİNSİZ KRİPTO PARA HİZMET SAĞLAYICILIĞINA HANGİ CEZALAR VERİLECEK?
İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin yetkililerine 3 yıldan beş yıla kadar; kripto varlık hizmet sağlayıcı başkan ve yönetim kurulu üyelerine 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve para cezası uygulanacak.
KRİPTO VARLIKLARA EL KONULABİLİR Mİ?
Kripto dünyasından elde edilen varlıkları, kamu kurumlarına borçları olsa dahi haczedilemeyecek ve el konulamayacak.
Denetlemeler ne kadar sürede bir yapılacak