Yeşil pasaport için Meclis'te yeni teklif: 800 bin kişi daha alabilir - Haber Jet

Yeşil pasaport için Meclis’te yeni teklif: 800 bin kişi daha alabilir

Vize taleplerinin reddedilmesiyle yurt dışına gidemeyen birçok meslek grubu yeşil pasaport alabilmek için konuyu gündeme getiriyor. Meclis'te ise yeşil pasaport konusunda kanun teklifi sayısı 19'a yükseldi. Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak. Yeşil pasaportu kimlerin alacağı merak ediliyor.

Yurt dışına gitmek isteyen ancak vize talepleri reddedile pek çok meslek grubu Avrupa’da çoğu ülkede vizeden muaf olan “yeşil pasaport” hakkı istiyor. Yeşil pasaport hangi meslek gruplarına verildiği merak edilirken Meclis’e sunulan teklif geçerse dahil edilecek meslek grupları da gündeme geliyor.

YEŞİL PASAPORT KİMLER ALABİLİR?

Sözcü gazetesinden Zekeriya Albayrak’ın haberine göre, yurt dışına gitmek isteyen binlerce vatandaşın vize taleplerinin reddedilmesinin ardından meslek grupları yeşil pasaport hakkı istemeye başladı.

Çoğu Avrupa ülkesinde vizeden muaf olunan yeşil pasaport için TBMM’de teklif sayısı 19’a yükseldi. CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmaları ile sendika yöneticilerine yeşil pasaport verilmesi isteniyor.

Hali hazırda yeşil pasaport, belirli kademe ve kıdemini dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bu çalışanların ailelerine veriliyor.

Yeşil pasaport hangi ülkelerde geçerli

Kanun tekliflerinin kabul olması halinde en az 800 bin kişi (eş ve çocuklar dahil) yeşil pasaport alacak. 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunuyor.

Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, ret oranlarının çok arttığını ve en büyük sorunun büyükelçilik ve konsolosluklardan vize randevularını devrettiği firmalardan randevu almak olduğunu belirtiyor. Vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmediği üzerinde duruluyor.

10 YILLIK DEVLET MEMURU YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ?

Devlet memurunun memuriyet hizmetinin ne kadar olduğuna bakılmaksızın kaçıncı dereceden kadroda çalıştığına bakılıyor. Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadroda çalışanlar yeşil pasaporttan yararlanabiliyor.

İlgili Haberler

Yeşil pasaport kimler alabilir

YEŞİL PASAPORT HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?

Yeşil pasaportu olan vatandaşlar vizesiz gidebileceği ülkelerde 90 güne kadar kalabiliyor.

Yeşil pasaportun geçerli olduğu Avrupa ülkeleri:

Almanya
Andorra
Avusturya
Azerbaycan
Arnavutluk
Belçika
Beyaz Rusya (Belarus)
Bosna-Hersek
Bulgaristan
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Gürcistan
Hollanda
Hırvatistan
İspanya
İsveç
İsviçre
İtalya
İzlanda
Karadağ
KKTC (Serbest Dolaşım)
Kosova
Letonya
Lihtenştayn
Litvanya
Lüksemburg

Yeşil pasaport 2024 kaç TL
Macaristan
Makedonya Cumhuriyeti
Malta
Moldova
Monako
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
San Marino
Sırbistan
Slovakya
Slovenya
Ukrayna
Vatikan
Yunanistan

YEŞİL PASAPORTTAN VİZE İSTEYEN ÜLKELER

ABD
Kanada
İngiltere
Avustralya
Meksika
Afganistan
Benin
Butan
Cape Verde
Doğu Timor
Eritre
Ermenistan
Etiyopya
Gambiya
Gana
Gine
Güney Sudan
Güney Kıbrıs

Yeşil pasaport hakkı kimlere verilir
Kiribati
Komor
Kongo
Kuzey Kore
Laos
Lesotho
Liberya
Madagaskar
Mali
Malavi
Mikronezya
Myanmar
Nauru
Nepal
Nijerya
Orta Afrika Cumhuriyeti
Senegal
Solomon Adaları
Somali
Sudan
Uganda
Yeni Zelanda

YEŞİL PASAPORT ÜCRETİ 2024

Yeşil pasaport 2024 yılında kaç TL olduğu merak ediliyor. Yeşil pasaport harç bedeli bulunmuyor, defter bedeli ise 790 TL olarak ödeniyor. Böylece yeşil pasaportun toplam bedeli 2024 yılında 790 TL olmakta.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir