Türkiye İsrail’e karşı soykırım davasına müdahillik başvurusunda bulunucak
Türkiye, İsrail'e karşı soykırım davasına müdahillik başvurusu için bugün Lahey Adalet Divanına gidiyor. Davaya müdahil olmak için İsrail soykırımına dair hazırladığı bilgi ve belgelerle Uluslararası Adalet Divanına (UAD) başvuruda bulunacak.
Türkiye, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olmak için bugün Lahey’e gidiyor. İsrail’in soykırım suçu işlediğine dair bilgi ve belgeleriyle başvuruda bulunacağı UAD’a daha önce Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya müdahillik talebinde bulunmuştu.
TÜRKİYE SOYKIRIM DAVASINA MÜDAHİL Mİ?
Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına Türkiye müdahil olmak için elindeki bilgi belgelerle Uluslararası Adalet Divanına başvuracak.
İsrail’in karşı görüş sunması için 28 Temmuz 2025 tarihi belirlendi. Dava sürecinin ise 4-5 yıla kadar uzayacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’nin müdahillik adımını Türkiye Gazetesi’nin özel haberinde Milletlerarası Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Hakan Erkiner değerlendirdi.
Erkiner, bölgenin en güçlü devleti olarak Türkiye’nin davaya katılmasının önemli olduğunu belirterek İsrail aleyhine alınacak kararı kuvvetlendireceğini söyledi.
Ateşkese ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun kararını ABD’nin veto etmediğini hatırlatarak “Koskoca UAD ve BMGK’nin kararlarının dahi bir etkisi olmuyor. Ama buna rağmen meşru olan yol bu ve Türkiye de bu yolu takip ediyor. Buradaki ikiyüzlülük çifte standart artık ispat oldu.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE LAHEY ADALET DİVANINA ÜYE Mİ?
Türkiye, Uluslararası Adalet Divanının zorunlu yargı yetkisini kabul etmemekte. UAD BM şartıyla BM’nin asli “adalet organı” olarak kuruldu.
İSRAİL SOYKIRIM DAVASINDA SON DURUM NE?
Güney Afrika’nın 29 Aralık 2023’te İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı.
UAD, Güney Afrika’nın talebiyle, ocak ayından bu yana üç ayrı karar verdi ve üçünde de İsrail’in Gazze’deki saldırılarına derhal son vermesi gerektiğini hükmetti. İsrail ise UAD’nin kararına uymayacağını belirtti.
Güney Afrika son görüşünü 28 Ekim 2024 tarihinde sunacak. İsrail’in ise karşı görüş sunması 28 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleşecek. Davanın 4-5 yıla kadar uzaması beklenirken daha da uzayabileceği konuşuluyor.
Lahey divanı nedir?