Sokak Hayvanları Yasası kedileri kapsamıyor! Yasanın 4. maddesi ‘’köpekler’’ ibaresi ile değiştirildi
Son dönemde dikkat çeken Sokak Hayvanları Yasası’ndaki değişiklikler, sokak kedilerinin kapsam dışında kalmasına yol açtı. Yeni düzenlemeler, yalnızca köpekler için geçerli olacak şekilde değiştirildi.
Ülke gündeminde önemli bir yer tutan Sokak Hayvanları Yasası’nda yapılan değişiklikler, sokak kedilerinin kapsam dışında bırakılmasını sağladı.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından kabul edilen yasa değişiklikleri, sokak kedilerinin korunması veya bakımıyla ilgili herhangi bir ek düzenleme getirmiyor.
SOKAK HAYVANLARI YASASI KEDİLERİ KAPSIYOR MU?
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, sokak hayvanları yasasının içeriğinde köpekler için özel düzenlemelere yer verildi.
Bu değişiklikle birlikte, yasa metnindeki “hayvanlar” terimi, “köpekler” olarak güncellendi.
Yasanın dördüncü maddesi, daha önce genel bir ifadeyle bakımevlerine alınan hayvanların Bakanlık veri sistemine kaydedilmesini ve rehabilitasyon sürecinde bakımevlerinde barındırılmasını öngörüyordu.
Yapılan değişiklikle bu ifade, sadece köpekler için geçerli hale getirildi. Böylece kediler bu düzenlemenin kapsamından çıkarılmış oldu.
KEDİLER UYUTULACAK MI?
Meclis görüşmelerinde, kedilere yönelik düzenlemelerin gereksiz olduğu ve kedilerin insanlara karşı tehdit oluşturmadığı belirtilerek, kedilerin yasa kapsamı dışına çıkarılmasına karar verildi.
Bu değişiklikle birlikte, sokak kedilerinin toplanması veya uyutulması gibi işlemler yasa kapsamında olmayacak.
BELEDİYE KEDİ TOPLAYABİLİR Mİ?
Belediyelerin tamamı sokaktaki kedi ve köpekleri sadece kısırlaştırmak için toplama yetkisine sahipler.
Toplama işlemi, belirli bir düzen içinde ve yasal çerçevede yapılmalıdır. ,
Belediyeler, topladıkları hayvanları kısırlaştırır, bakım ve tedavisini gerçekleştirir ve ardından aldıkları yere geri bırakmaktadır.
Belediyelerin gelişigüzel ve keyfi bir toplama işlemi yapması yasaktır.
Belediyelerin kedi toplama yetkisi, yalnızca kısırlaştırma ve sağlık hizmetleri sağlama amacıyla sınırlıdır ve kediler için özel merkezler bulunmayan belediyeler, kedi toplama işlemini gerçekleştiremiyorlar.
SOKAK KEDİLERİ İÇİN ÇİP ZORUNLU MU?
Sokak kedileri de dahil olmak üzere hem kedi hem de köpeklere mikroçip uygulaması zorunlu hale getirildi.
30344 numaralı Resmi Gazete kararıyla yürürlüğe giren bu düzenleme, evcil hayvanların kaybolma, çalınma gibi durumlarda bulunabilmesi için çip takılmasını öngörmektedir.
Çip uygulaması, sahipli hayvanların yanı sıra sahipsiz hayvanlar için de geçerli olup, cezai yaptırımların önüne geçilmesine ve hayvanların kolayca takip edilmesine olanak sağlar.
SOKAK KEDİLERİNİ BESLEMEK YASAK MI?
Sokak kedilerini beslemek, yasal olarak bir suç teşkil etmemekte.
Herhangi bir hayvansever sokak hayvanlarına yemek ve su verme hakkına sahiptir.
Bahçeli alanlarda veya belirli bölgelerde sokak kedilerine mama ve su verilmesi, yasal bir hak olarak kabul ediliyor.
Dolayısıyla bu tür besleme faaliyetlerine engel olmaya çalışmak, yasayı ihlal etmek anlamına da geliyor.
Hayvanseverler, sokak kedilerini besleyerek onların yaşam kalitesini artırabilir ve sağlıklarını koruyabilir.
SOKAK KEDİLERİNE KİM BAKAR?
Belediye veterinerleri, sokak hayvanlarının bakımını üstlenir.
Bu görevler arasında, evcil hayvanların kayda geçirilmesi ve aşılarının yapılması bulunur.
Ayrıca belediyeler tarafından açılan barınaklar ve rehabilitasyon merkezleri, sokak hayvanlarının korunması ve iyileştirilmesi amacıyla hizmet verir.
Belediye veterinerleri, hayvanlardan bulaşan salgın hastalıklar hakkında kamuoyunu bilgilendirir ve sokak hayvanlarının sağlığını güvence altına alır.
Sokak kedileri ve köpeklerinin yönetimi, yasal düzenlemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları doğrultusunda yürütülmektedir.
Çip uygulaması da besleme hakları ve toplama politikaları gibi bu sürecin önemli parçalarıdır ve tüm bu uygulamaların düzenli ve adil bir şekilde yürütülmesi, sokak hayvanlarının refahını sağlamak adına büyük önem taşıyor.