Safiye Soyman'ın oğlu Harun Akaröz'ün hastalığı MS, beyin ve omurilik hastalığı olarak biliniyor - Haber Jet

Safiye Soyman’ın oğlu Harun Akaröz’ün hastalığı MS, beyin ve omurilik hastalığı olarak biliniyor

Safiye Soyman'ın MS hastası oğlu Harun Akaröz, 47 yaşında vefat etti. Akaröz'ün hastalığı olan MS (Multiple Skleroz), beyinde ve omurilikte, bulunan merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan miyelin kılıfında oluşan fiziksel tahribat sonucu oluşan bir hastalık olarak biliniyor.

Vefat ettiği öğrenilen Safiye Soyman’ın oğlu Harun Akaröz, 26 yıldır MS (Mutliple Skleroz) hastalığı ile mücadele ediyordu.

MS HASTALIĞI NEDİR?

Multiple Skleroz (MS), merkezi sinir sisteminde görülen ve kronik olarak seyreden otoimmün bir hastalık türü olarak tanımlanıyor. MS hastalığında, bağışıklık sistemi sinir hücrelerinin etrafındaki miyelin kılıfına saldırıyor ve bu durumda hasara neden oluyor.

Hastalığın oluşması sonucunda beyin ve omurilikten gelen sinyallerin vücuda iletilmesinde sorun yaşanır.

Safiye Soyman'ın oğlunun hastalığı ne?

MS BELİRTİLERİ NELER?

Hastalığın seyrine göre farklılık göstermekle beraber kişiden kişiye de farklılık gösteren MS’in belli başlı birkaç belirtisi oluyor.

Uzmanlar, hastalığın duyusal-hisle alakalı şikayetlerle başladığını belirtiyor. “Elimi hissetmiyorum, ayağımda karıncalanma oluyor” gibi şikayetlerle başladığı belirtiliyor.

Belli başlı MS belirtileri arasında kas güçsüzlüğü, spazmlar, koordinasyon ve denge sorunları, görme problemi, uyuşma, vücutta karıncalanma, konuşma ve yutkunma güçlüğü, hafıza ve konsantrasyon problemleri yer alıyor.

Bacaklarda güçsüzlük hissetme, istemsiz kasılmalar, yürüme güçlüğü, düşme eğilimi, bulanık görme, çift görme, renk algısının bozulması görülebilir.

Bunlara ek olarak günlük aktiviteleri yerine getiremeyecek yorgunluk, kelimeleri telaffuz etmede güçlük, yutkunamama, dikkat dağınıklığı ve unutkanlıkta görülen diğer belirtiler arasında yer alıyor.

MS neden olur?

MS ATAKLARI NASIL BAŞLAR?

MS atakları, hastaya ve hastalığın şekline göre değişiyor. Geçici ya da ani belirtilerden olan yüzdeki ani ağrı, kaslarda kasılmalar, aniden gelişen konuşma bozuklukları gibi atak olarak adlandırılmaya kısa süreli belirtiler görülür.

Bu belirtilerin en az 1 ay kadar sürmesine atak deniliyor. Atakların ne zaman ve ne sıklıkla yaşanacağı bilinmiyor.

MS HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Genetik ve çevresel faktörlerin etkisi olduğu düşünülse de kesin nedeni tam olarak bilinmiyor.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir