Komisyon, sokak köpeklerine ötanazi ve sahiplendirme hakkında bugün toplanıyor - Haber Jet

Komisyon, sokak köpeklerine ötanazi ve sahiplendirme hakkında bugün toplanıyor

AK Parti tarafından sahipsiz sokak hayvanı popülasyonunun fazla olması sorununa çözüm olarak hazırladığı teklifi içeren Sokak Hayvanları Yasası, bugün Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülecek.

Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi kabul edilirse saldırgan, tedavi edilemeyen veya yasak ırk olan hayvanlar veteriner hekimler tarafından uyutulacak.

SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME BUGÜN GÖRÜŞÜLECEK

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemenin bugün Meclis’te görüşüleceğini duyurarak kanun teklifini değerlendirdi.

Türkiyede sokak köpekleri uyutulacak mı

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılıp sokağa bırakılmasının doğru olmadığını anlatan Kirişci, “Sokak hepimizin ortak alanı, nasıl sokakta insanlarımızın yaşamasına rıza göstermiyorsak hayvanların da sokakta yaşamaları doğru değildir, bu hayvanların güvenliği için de önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, başıboş hayvan popülasyonunun artmasının halk ve çevre sağlığını, kamusal güvenliği tehdit eder boyuta taşındığını belirterek, “Sahipsiz hayvanlar ve sokak konusunu bu kanun teklifinin tam merkezine koymakta fayda var.” dedi.

sokak köpekleri yasası çıktı mı, uyutulacak mı, ne zaman uyutulacak

SOKAK KÖPEKLERİNİ SAHİPLENDİRME SÜRECİ NASIL OLACAK?

Başkan Kirişci, başıboş hayvanları sahiplendirmede süre tahdidi olmadığını ve belirli bir süre sonra sahiplenilmeyen hayvanların uyutulmayacağını söyledi.

“Burada yerel yönetimler etkili. Yerel yönetimler, kamu güvenliği ve kamu sağlığını tehdit eden bir boyutu varsa, bununla ilgili işlemleri yapacak.”

sokak köpekleri sahiplendirilecek mi, sahiplendirilmeyen köpeğe ötanazi mi uygulanacak

SOKAK KÖPEKLERİNİ UYUTMA İŞLEMİNİ BELEDİYELER Mİ YAPAR?

Sokak hayvanları sebebiyle diğer ülkeler tarafından kara listeye alınan ve tatile bile gitmeyin denilen Türkiye için Başkan Kirişci şu açıklamada bulundu:

“Şu anda dünyanın sayılı ülkeleri diyorlar ki, ‘Türkiye’ye turizm için de olsa gitmeyin. Kuduz riski çok yüksek olan ülkeler kategorisinde.’ Bu bizim için iyi bir şey değil. Dolayısıyla biz, bir kara listeden de kurtulmak zorundayız. Tedavi edilemez ve saldırgan hayvanlara uygulanacak bir ötenazi var. Ötenazinin kararını merkezi otorite vermiyor, yerel yönetimler veriyor. Ötenazi, karar verildiğinde gündeme geliyor.”

İlgili Haberler

SAHİPLENEN HAYVANLAR BIRAKILIRSA NE OLACAK?

Sahiplenen sokak hayvanlarının bir süre sonra sokağa atılmasının da bir risk olduğunu ve cezalara tabi tutulacağını belirten Kirişci;

“Belediyelerin ‘Nasıl olsa bunun hesabını kimse sormuyor.’ denemeleri ve geçmişteki kanundan da bu manada ayrışması ve yasamada bir iyileştirme çalışması olarak, bütçeden para ayrılmadığı durumlarda hem belediye başkanına hem de belediye meclis üyelerine 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası geliyor.

Hiçbir siyasi, kendi siyasi geleceğiyle ilgili böyle bir uygulamanın hayata geçmesini istemez. Yani siyasi geleceğini karartmak istemez. Sadece maddi cezalar değil hapis cezalarıyla da bunların tahkim edilmesi, bu kanun teklifinin en güçlü yanlarından birisi.”

SOKAK HAYVANLARINA ÖTENAZİ UYGULANACAK MI?

Bugün Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülecek olan sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi kabul edilirse; kuduz riski taşıyan, saldırgan, tedavi edilemeyen, bulaşıcı hastalıklı ve yasak ırk sokak hayvanları ötenazi yöntemi ile uyutulacak.

SOKAK HAYVANLARI KİMİN SORUMLULUĞUNDA?

Her il ve ilçede bulunan sokak hayvanlarının korunması, sorunlarının tespiti ve çözümleri valilerin sorumluluğundadır.

Sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyon çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte.

sokak hayvanları yasası kedileri kapsıyor mu, kediler uyutulacak mı

SOKAK HAYVANLARI YASASI KEDİLERİK KAPSIYOR MU?

Hayvanları Koruma Kanunu 2021 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girdi.

Pandemi döneminde sahiplenilen hayvanların kısa sürede sokaklara atılması sonrası yürürlüğe giren kanun, kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemini getirdi.

Ev hayvanlarını sokağa terk edenlere yaptırım uygulanmasını öngören yasa, sokak hayvanlarının da kısırlaştırılarak popülasyonunun azaltılmasını öngörüyor.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir