KKTC’yi tanıyan ülkeler arasında sadece Türkiye yer alıyor
Türkiye'nin 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri aracılığıyla başlattığı Kıbrıs Barış Hareketı'nın üzerinden 50 yıl geçti. Bu 50 yıllık süreçte ise 380 bin nüfuslu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) sadece Türkiye tanıyor.
Kıbrıs Barış Hareketı’nın 50. yıl dönümünde KKTC’yi tanıyan ülkeler ve Akdeniz’deki son gelişmeler yakından takip ediliyor.
KKTC HANGİ ÜLKELER TANIYOR?
Akdeniz’de Kıbrıs adasının kuzeyinde yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke ya da oluşum tanımıyor.
Kıbrıs, tarih boyunca jeopolitik olarak Akdeniz’in göbeğindeki bir ada olarak her zaman önemli oldu.
300 yılı aşkın Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinin ardından 93 harbinde Ruslara karşı zayıf düşmek istemeyen Osmanlı, 1878 yılında İngiltere ile anlaştı ve böylece Kıbrıs İngilizlerin kontrolüne geçti.
Birbirini takip eden olaylar sonrası 1950’lere gelindiğinde, Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesini isteyen EOKA gerilla hareketinin güçlenmesiyle şiddet olayları da arttı.
Türk tarafı ise adanın bir bölümünün Türkiye’ye bağlanmasını istiyordu.
1960 yılına gelindiğinde Türkler ve Rumların eşitliğini esas alan Kıbrıs Cumhuriyeti garantör ülkeler olan İngiltere, Türkiye ve Yunanistan tarafından kuruldu.
İki halkın eşitliğini esas olan bu yapı, adadaki ağırlıklı nüfus olan Rumları, Türklerle eşit haklara sahip olmaları rahatsız ediyordu.
1963 yılında Türklere verilen haklar geri alındı ve Rum kesimin Yunanistan’la birleşme isteği yeniden gündeme geldi.
İki halk arasındaki gerilim bu dönemde başlarken EOKA lideri Nikos Sampson, 15 Temmuz 1974 yılında darbe yaparak, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için harekete geçti.
Darbeden 5 gün sonra Türkiye, adadaki Türklerin güvenliği gerekçesiyle 20 Temmuz 1971 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı. Harekat sonucu adanın yüzde 37’lik kısmı Türk kontrolüne geçti.
KKTC NEDEN TANINMIYOR?
Kıbrıs’ta yaşayan Rum ve Türk toplulukları arasında başlayan savaş, 1974 yılında ada, Güney’de Rumlar ve Kuzey’de Türkler olmak üzere ikiye bölündü. Güney’in Yunanistan’a bağlı olmak istemesiyle Türkiye’de adadaki Türklerin güvenliği gerekçesiyle Kıbrıs’a girdi ve yüzde 37’lik kısmı kontrolü altına aldı.
Türk kontrolü altında olan kesim 1983 yılında bağımsızlığını ilan etti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ilan edildi.
Ancak Türkiye dışında KKTC’yi herhangi bir ülke veya oluşum tanımadı. Kıbrıs sorunu Akdeniz’de dondurulan bir sorun olarak yaşamaya devam ederken çözüm arayışları devam ediyor.
KKTC NÜFUSU NE KADAR?
Son olarak 2020 yılında gerçekleştirilen resmi sayımda KKTC nüfusu, 382 bin 836 olarak sayıldı.