Kaderine terk edilmiş Boğaz’ın Çubuklu Siloları, adeta bir kültür sanat merkezi oldu
İstanbul'da atıl durumdaki akaryakıt depoları kültür, sanat ve yaşam merkezine dönüştü. Boğaz manzarasına eşlik eden tarihi Çubuklu Siloları yenilendi. Beykoz’un endüstri mirasının önemli parçalarından biri olan ve işlevini yitiren silolar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon ile yeni bir kültür, sanat, sergi ve etkinlik alanı oldu.
İBB atıl durumdaki tesislerinden birini daha yenilenerek kente kazandırmayı başardı.
Boğaz kıyısındaki Çubuklu Siloları, bir kültür-sanat merkezine dönüştürüldü.
Kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken İBB Miras tarafından dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür sanat alanına dönüştü.
Silolar 19. yüzyılın sonlarından beri mevcut halleriyle petrol tankerleri olarak günümüze kadar ulaşmış olsa da zamanla işlevini yitirerek çürümeye terk edilmişti.
2020 yılında siloların restorasyonuna başlayan İBB, özgün halleri korunarak yepyeni işlevler kazandı.
Büyük bir emek, mühendislik ve tasarımla dönüşen silolar, içinde dijital sanat müzesi, doğa ve bilim müzesi, kütüphane, restoran ve çocuk oyun alanlarını barındıran muhteşem bir yaşam alanı oldu.
Dönüşüm faaliyetiyle yeniden işlev kazanan Çubuklu Silolar; Çocuk ve Sanat Merkezi, Kütüphane ve Beltur olarak hizmet veriyor.
Alanda ayrıca heykel atölyesi, etkinlik alanı, sahne, dijital sanatlar müzesi, yayılma/ gökyüzü çayırı, çocuk oyun alanları, restoran, kafe, karşılama merkezleri, bilim müzesi bulunuyor.
Zaman içinde Boğaz peyzajı ve kent hafızasıyla bütünleşen tarihî alan, Beykoz Çubuklu mevkiinde yer alıyor.
Yapılan çalışmayla dev siloların üzerinden İstanbul Boğazı’nı da izlemek artık mümkün.