İstilacı güneş levreği Samandıra Aydos göletinde yerli balık türlerine karşı tehdit oluşturuyor
X'te bir kullanıcı Samandıra Aydos göleti içinde istilacı ve Türkiye'ye ait olmayan güneş levreği buldu. Aydos göletinde eskiden çeşit çeşit balıklar varken bu balığın olmadığını söyleyerek şu anda o balık türlerinden çoğunun kalmadığını iddia etti. Kuzey Amerika bölgesine ait olan güneş levreğine güneş balığı da deniyor.
İstilacı balık türü olarak bilinen güneş levreği, Türkiye’de yetişmemesine rağmen Samandıra Aydos göletinde görüldü.
SAMANDIRA AYDOS GÖLETİNDE GÜNEŞ LEVREĞİ
X’de Emrah Ece (@Trodlabundin) isimli bir kullanıcı, birkaç yıldır uğramadığı Samandıra Aydos göletinde güneş levreği olarak bilinen istilacı türden bir sürü yakaladığını açıkladı. Türkiye’ye ait olmadığını belirten Ece, eskiden Aydos gölünde çeşit çeşit balıklar olduğunu ancak şu anda çoğunun yok olduğu veya oldukça azaldığını iddia etti.
Güneş levreği, geçmiş yıllarda Trakya, Batı ve Orta Anadolu’daki sularda görülmüştü. Kuzey Amerika’da yetişen ve Avrupa Birliği tarafından taşınması yasaklanan güneş levreği balığının Türkiye sularına nasıl geçtiği henüz tespit edilemedi. Akvaryum hobicileri veya olta balıkçılığı ile geçtiği konusunda görüşler mevcut.
GÜNEŞ LEVREĞİ BALIĞI YENİR Mİ?
İç sulardaki ekosisteme en çok zarar veren balık türlerinden olan güneş levreği balığı yenilmez, akvaryum balığıdır.
GÜNEŞ LEVREĞİ ZEHİRLİ Mİ?
İstilacı bir tür olması nedeniyle bulunduğu göldeki diğer balık türleri ve su ekosisteminde yer alan diğer canlılar için tehlikelidir. Akvaryum balığı olması nedeniyle tüketilmesi tehlikeli ve zehirli olabilir.
İlgili Haberler
GÜNEŞ LEVREĞİ DİĞER BALIKLARA ZARAR VERİR Mİ?
Işıl ışıl güzel görüntüsüne bakılarak aldatıcı olabilecek güneş levreği diğer balık türlerine zarar verir. İstilacı türlerden olmakla beraber bulunduğu sularda diğer balıklar için tehdit oluşturur ve ekosisteme ciddi zararlar verir.
GÜNEŞ LEVREĞİ NASIL BİR BALIK TÜRÜ?
Literatürde Lepomis Gibbosus olarak bilinen güneş levreği, istilacı ve etçil bir türdür. İstilacı bir tür olmasının nedenleri arasında farklı ekosistemlere kolay uyum sağlaması ve geniş yelpazedeki besin tercihleri yer alıyor.
Türkiye’ye nasıl geldiği tam olarak bilinmese de geçmiş yıllarda konuyla ilgili yayınlanan görüşlerde akvaryum hobicileri tarafından taşındığı düşünülmekte.
GÜNEŞ LEVREĞİ BALIĞI NEREDE YETİŞİR?
Kuzey Amerika’da yetişen ve yaşayan güneş levreği, Avrupa için istilacı bir tür olarak kabul edilir. 2019 yılında Avrupa Birliği’nde istilacı yabancı türler listesine dahil edilerek yetiştirilmesi, taşınması, ticareti ve kasıtlı olarak çevreye bırakılması yasaklandı.
Bu balık beslenir mi