İsrail, NATO ile ortaklık anlaşmaları olsa da üyesi değil - Haber Jet

İsrail, NATO ile ortaklık anlaşmaları olsa da üyesi değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karabağ ve Libya örneği vererek benzerini İsrail'e de yaparız sözleri sonrası İsrail'den gelen açıklamalar devam ediyor. Son olarak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail'in üyeliği bulunmamasına rağmen Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması için çağrıda bulundu.

Erdoğan, İsrail’in Filistin saldırılarıyla ilgili konuşmasında “Nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok” ifadelerini kullanmıştı. Ardından İsrail Dışişleri Bakanı Katz’da sosyal medya hesabından Erdoğan’ı Saddam’a benzetmişti. Son gelişme olarak ise Türkiye’nin NATO’dan çıkarılmasını istedi.

İSRAİL NATO ÜYESİ Mİ?

1949 yılında kurulan NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) 32 üyeden oluşuyor. Üye ülkelerin kendi arasında herhangi bir dış tehdide karşı birlikte hareket ederek savunma yapma amaçları bulunuyor.

İsrail ise Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin bulunduğu NATO’ya üye değil. Ancak 1994 yılında başlatılan, NATO ile yedi Akdeniz ülkesi arasındaki iş birliği formu olan Akdeniz Diyaloğu nedeniyle NATO’nun aktif bir ortağı olarak geçiyor.

İsrail NATO'da mı?

NATO ÜYESİ ÜLKELER

Belçika

Fransa

Kanada

Danimarka

İzlanda

İtalya

Hollanda

Lüksemburg

Norveç

Portekiz

Birleşik Krallık

ABD

Türkiye

Yunanistan

Almanya

İspanya

Çekya

Macaristan

Polonya

Bulgaristan

Estonya

Letonya

Litvanya

Romanya

Slovakya

Slovenya

Arnavutluk

Karadağ

Kuzey Makedonya

Finlandiya

İsveç

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir