Iğdır'daki Kerbela anmasının görüntülerinin ardından Caferilerin inancı merak ediliyor - Haber Jet

Iğdır’daki Kerbela anmasının görüntülerinin ardından Caferilerin inancı merak ediliyor

Iğdır'da Şii grupları, Aşura günü'nde Kerbela anmaları kapsamında yürüyüş düzenledi. Kerbela canlandırmasının da olduğu yürüyüşteki yüksek sesler ve davranışlar sosyal medyada gündem oldu. Iğdır'da Şiiliğin fıkıh mezhebi olan Caferi nüfus bulunuyor. Iğdır'da bulunan Caferilerin büyük bir çoğunluğunu Azeriler oluşturmakta.

Iğdır’da Şii grupları, Aşura günü’nde Kerbela anmaları kapsamında yürüyüş düzenledi.

IĞDIR SOYU NEREDEN GELİR, IĞDIR AZERİLERİ HANGİ MEZHEP?

Iğdır’da Sunni ve Şii nüfus bir arada yaşıyor. Şehirdeki Şii nüfus, Caferi mezhebine bağlı olmakla birlikte Iğdır Azerilerinden oluşuyor.

IĞDIR KERBELA ANMASI

Iğdır’da Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, Asrı Mezarlığa oradan da aşure anmasının yapılacağı Zübeyde Hanım Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Iğdır Ehli Beyt Alimler Derneği Başkanı Zeki Tümay, Hazreti Hüseyin’in yasını tuttuklarını ifade etti.

Şii grupların, yaptıkları yürüyüşte Kerbela canlandırmaları ve omuzlarını döverek çektikleri zikirler gündem olurken Caferiler Müslüman mı değil mi gibi araştırmalar yapılıyor.

Iğdır’da Muharrem’in 9. gecesi olarak kabul edilen Tasua Gecesinde Kerbela şehitleri için dualar edildi.

CAFERİLER MÜSLÜMAN MI?

Hazreti Ali’nin torunlarından Ca’fer-i Sadık’ın etrafında toplanarak onun imametinde toplanan gruplara Caferiler/Caferiyye denir. 12 imam sistemini benimseyen Şii fırkası, İsnaaşeriyye’nin fıkıh mezhebidir. Bir diğer adı İmamiyye’dir.

Caferiler, müslümandır. İslam dininin Şii mezhebinin alt mezheplerindendir.

Türkiye’de Caferiler, Hz. Hüseyin için yaptıkları yas merasimleri, kerbela anmaları gibi etkinliklerle gündeme geliyor.

Caferiler Müslüman mı
 

Ağırlıklı olarak Caferi nüfus Iğdır’da yaşıyor. Bunun dışında İran, Irak, Azerbaycan’da ağırlıklı olarak hakim olan Şii mezhebidir.

Özellikle İran’da Caferiye/İmamiyye’nin uygulamaları esas alınır.

Caferiler namaz kılıyor mu

CAFERİ MEZHEBİ NEYE İNANIR?

İsnaaşeriyye mezhebinin fıkıh ekolü olarak çıkan Caferilik, Kur’an ve sünnete inanırlar ve Müslümanlardır. Türkiye’de ağırlıklı olarak Iğdır ve Kars çevresinde yaşasalar da İstanbul dahil pek çok şehirde Caferi mezhebine mensup insanlar vardır.

Caferilerin 5 inanç esası vardır. Bunlar:

Tevhid, Adalet, Nübüvvet, İmamet ve Mead’tır.

Caferiler hangi dine mensuptur

CAFERİLER EHLİ SÜNNET Mİ?

Şii mezhebi Caferiler, Ehli Sünnet mezhepleri arasında sayılmıyor. Bunun nedeni itikadi olarak temelde ayrışmaya neden olan imamet inancıdır. TDVİ ansiklopedisine göre İmamet toplumun başında bulunan, ümmetin idaresini üstlenen kişi anlamlarına gelir.

Ehli Sünnet için ilk dört halifenin belirlendiği usule bakılarak seçim ve ahd ile belirlenir. Şia’da ise imamın seçilmesi Peygamber’in Allah tarafından seçilmesi gibi, imamda Allah tarafından nasla belirlenir.

GündemEditörün SeçtikleriTrend

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir