Hakim ve savcı yardımcılığı için ön sınav şartı getirildi! Hakim ve savcı yardımcılığı ön sınavı ne zaman?
Hukuk fakültesi mezunları için yeni bir ön sınav şartı geldi. Karara göre, hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı aranacak. Hakim ve savcı yardımcısı olmak isteyenler adaylar ön sınav hakkında detaylı bilgiler araştırılıyor. Hakim ve savcı yardımcılığı için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı ne zaman? Kaç puan almak gerekiyor? sorularının yanıtı merak ediliyor.
Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kararları arasında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği de yer aldı.
4 bölüm den oluşan söz konusu yönetmelikle, sınavların yapılma şekline ilişkin usul ve esaslar ile bu sınavlara ilişkin diğer hususlar 12 madde ile sıralandı. Hakim ve savcı yardımcılığı için artık adaylarda ön sınav şartı aranacak.
Adli ve idari yargıda hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olmak gerekecek.
İDARİ YARGI ÖN SINAVI NE ZAMAN?
İdari Yargı Ön Sınavı senede 1 defa Eylül ayında yapılacak. Sınav tarihi itibarıyla belirtilen bölümlerden mezun olanlar bu sınavlara başvurabilecek.
HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI NE ZAMAN?
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda iki defa Nisan ve Eylül aylarında yapılacak. Sınavlar, 24 Ekim 2019’dan sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31 Mart 2024’den sonra mezun olanlar hakkında uygulanacak.
KAÇ PUAN ALMAK GEREKECEK?
Sınav tarihi itibarıyla belirtilen bölümlerden mezun olanlar bu sınavlara başvurabilecek. ÖSYM tarafından yapılacak sınavlar, test şeklinde çoktan seçmeli en az 100 sorudan oluşacak. 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak.
Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği’ne ilişkin açıklamasında Hakim ve savcı yardımcılarının, mesleğe kabul öncesinde Adalet Akademisi’nde 1 yıl eğitim alacağını duyurarak Hakim ve savcı yardımcılarının, usta çırak ilişkisi içinde 2 yıl tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında görev yapacağını ifade etti.
Sınavlarda sorulacak konular ve puan dağılımları da yönetmelikte yer aldı. Buna göre;
HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI KONU DAĞILIMI VE PUANLAR
Anayasa Hukuku 6 puan, Anayasa Yargısı 2 puan, İdare Hukuku 6 puan, İdari Yargılama Usulü 4 puan, Medeni Hukuk 12 puan, Borçlar Hukuku 10 puan, Ticaret Hukuku 10 puan, Hukuk Yargılama Usulü 8 puan, İcra ve İflas Hukuku 6 puan, Ceza Hukuku 8 puan, Ceza Yargılama Usulü 6 puan, İş Hukuku 6 puan, Vergi Hukuku 4 puan, Vergi Usul Hukuku 2 puan, Avukatlık Hukuku 4 puan, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi 4 puan, Türk Hukuk Tarihi 2 puan, olarak puanlanır ve yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
İDARİ YARGI SINAVI KONU DAĞILIMI PUANLAR
Anayasa Hukuku 8 puan, Anayasa Yargısı 2 puan, İdare Hukuku 10 puan, Türk İdari Teşkilatı 6 puan, İdari Yargılama Usulü 8 puan, Medeni Hukuk 8 puan, Borçlar Hukuku (Genel Hükümler) 8 puan, Ticari İşletme ve Şirketler Hukuku 4 puan, Hukuk Yargılama Usulü 6 puan, Ceza Hukuku (Genel Hükümler) 4 puan, ı) Ceza Yargılama Usulü 4 puan, Vergi Hukuku 10 puan, Vergi Usul Hukuku 4 puan, Maliye ve Ekonomi 10 puan, İmar ve Çevre Hukuku 4 puan, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi 4 puan, olarak puanlanır ve yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?
Hukuk Mesleklerine Giriş ve İdari Yargı Ön Sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet sayfasından duyurulacak ve ÖSYM tarafından elektronik ortamda Bakanlığa verilecek.
Kuzenim savcı inşallah ben de olurum