FATF gri listede bulunan Türkiye durumu 28 Haziran Cuma günü değişebilir! Türkiye gri listeden çıkacak mı? - Haber Jet

FATF gri listede bulunan Türkiye durumu 28 Haziran Cuma günü değişebilir! Türkiye gri listeden çıkacak mı?

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yılda bir açıklanan gri listede mali suçlarla mücadelede uyumu tespit edilen Türkiye’nin durumu 28 Haziran Cuma günü güncellenecek. Kara para aklama konusunda Türkiye'de son yıllarda yaşananlar ve alınan önlemler yeniden değerlendirildi.

Bulgaristan, Hırvatistan, Kenya, Nijerya, Filipinler, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya ve Vietnam ülkelerinin bulunduğu gri listeden Türkiye’nin çıkarılması öngörülüyor.

TÜRKİYE GRİ LİSTE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

FATF tarafından üç yılda bir güncellenen gri listenin 28 Haziran Cuma günü açıklanmasıyla mali suçlarla mücadelede uyumu tespit edilen Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı belli olacak.

Türkiye gri liste ne zaman açıklanacak? Türkiye'yi gri listeye kim aldı?

GRİ LİSTE NEDİR?

Gri liste, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yasadışı yollardan para kazanma ve terör örgütlerine finans sağlanmasıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri tespit etmek amacıyla oluşturulan bir listedir.

Gri listeye alınan ülkeler; standartlara uyum sağlayamayan ancak eksikliklerini gidermek amaçlı söz vermiş ülkelerdir. Bu ülkelerde finansman denetlemeler daha sıkı yapılırken yabancı yatırımlarında ise azalma görülür.

Gri liste nedir, Türkiye gri listeden çıkacak mı?

GRİ LİSTE ÜLKELERİ HANGİLERİ?

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu FATF gri liste ülkeleri; Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen olarak sıralanıyor.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKARSA NE OLUR?

İlerleyen süreçte 40 standardın 39’u ile uyum sağlayan Türkiye’nin gri listeden çıkması durumunda finans anlamında yaşanan itibar kaybı son bulurken ülkeye yabancı sermaye girişi artacak ve ekonomide büyüme söz konusu olacak.

Gri liste ülkeleri hangileri? Türkiye neden gri listeye alındı, gri listeden çıkarsa ne olur?

TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEYE ALINDI?

Türkiye, yasadışı yollardan para kazanma ve terör örgütlerine finans sağlanmasıyla mücadelede geri kaldığından dolayı FATF tarafından 2021 yılında gri listeye alındı.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK MI, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Mali yönden standartlara uyum sağlayamayan ancak eksikliklerini gidermek amaçlı söz veren Türkiye, 3 yıllık süreçte 40 standardın 39’una uyum sağladı.

Türkiye’nin gri listedeki durumu 28 Haziran Cuma günü belli olacak.

GündemDünya

FATF gri listede bulunan Türkiye durumu 28 Haziran Cuma günü değişebilir! Türkiye gri listeden çıkacak mı?” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Ayşe Ayşe

    Şu gri listede olmak vize almayı dahil engelliyor umarım Türkiye gri listeden çıkar

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir