Cübbeli Ahmet Hocaya saldırdığı iddia edilen İBDA-C örgütü kime bağlı? - Haber Jet

Cübbeli Ahmet Hocaya saldırdığı iddia edilen İBDA-C örgütü kime bağlı?

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğramasının ardından X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda 4 kimlerin hedefinde olduğunu açıkladı. FETÖ, PKK, IŞİD gibi örgütleri ve bazı cemaatlerin hedefinde olduğunu söyleyerek üstüne İBDA-C'nin hedefinde olduğunu ve kendisini tehdit ettiklerini söyledi. İBDA-C örgütü kime bağlı, hangi cemaat ve nasıl bir örgüt olduğu gündeme geldi.

İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi veya kısaca İBDA-C olarak bilinen terör örgütü özellikle 1990’lı yıllarda yaptıkları eylemlerle biliniyor.

Son olarak Cübbeli Ahmet Hoca’ya saldırısını gerçekleştirenlerin İBDA-C örgütü olduğu iddia edilmesinin ardından örgütün kime bağlı, hangi cemaate ait olduğu merak edilmeye başladı.

CÜBBELİ AHMET HOCA’YA KİM SALDIRDI?

İstanbul İkitelli’de bir dernekte sohbet programına katılan Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, dernek çıkışı yanına yaklaşan bir şahsın saldırısına uğradı. Hakaret ederek boğazını sıkan saldırgan polis ekiplerince yakalanırken Cübbeli Ahmet Hoca X hesabından saldırıyı gerçekleştirenlerin kim olduğuna dair bir paylaşım yaptı.

Birkaç gün önce katıldığı bir canlı yayında tehditler aldığını söyleyerek son olarak İBDA-C’den tehditler aldığını ve geleceklerini söyledi.

Cübbeli Ahmet Hoca'ya kim saldırdı

İBDA-C ÖRGÜTÜ KİME BAĞLI?

İBDA-C’nin Necip Fazıl Kısakürek’in ortaya koyduğu Büyük Doğu düşüncesini benimsedikleri ve bu doğrultuda Orta Doğu’da Başyücelik Devleti adında federe Sünni İslam devleti kurmayı amaçlayan silahlı örgüt olarak geçiyor.

İBDA-C örgütü bağlı olduğu doğrudan bir cemaat yok ancak kendilerini Necip Fazıl Kısakürek’in Büyük Doğu düşüncesiyle ilişkilendirerek bunun etrafında ideolojilerini geliştirdiler.

Büyük Doğu düşüncesi 1940-1980 yılları arasında Necip Fazıl’ın çıkarmış olduğu kitap ve dergiler ile ortaya koyduğu 9 temel esastan oluşmakta.

İlgili Haberler

İBDA-C HAREKETİ NEDİR?

İlk olarak 1989 yılında Ankara ve İstanbul’da yapmış olduğu gösterilerde adını duyuran İBDA-C, grubunun liderliğini Salih Mirzabeyoğlu’nun yaptığı iddia edilmiş, Mirzabeyoğlu İBDA-C davasında hükümlü olarak 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2 Mart 2016 yılında beraat etti.

Birçok saldırıyla ilişkilendirilen örgüt, 1997 yılında Gaizantep Fuarı’nda Hristiyanlık ile ilgili kitap ve kaset satan bir standa bombalı saldırı düzenlemiş, 25 kişinin yaralanmasına, 3 yaşındaki Ali Özdemir’in ise hayatına kaybetmesine neden oldu. İBDA-C o dönem saldırıyı üstlendi.

İBDA C hareketi nedir

2007 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Operasyon Daire Başkanlığı’na göre Türkiye’de 12 aktif terör örgütü arasındadır. 2001 yılında KKTC tarafından yasadışı örgüt olarak nitelendirildi.

1999 yılında Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı aracına konan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmiş, İBDA-C bu saldırıyı da üstlenmişti. 1999 yılı ise İslam İhtilali yılı olarak ilan etmişti.

“Kendinden zuhur diyalektiği” olarak adlandırılan yapılanma teknikleri nedeniyle her cephe kendinden bağımsız olarak eylemleri gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin ileri gelen 37 aydının yakıldığı Sivas Katliamını, şanlı bir isyan olarak gördüklerini belirttiler.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir