Bahçelievler'de çöken binanın kolonlarından deniz kumu çıktı! İstanbul'da 3 ilçe tehlikede - Haber Jet

Bahçelievler’de çöken binanın kolonlarından deniz kumu çıktı! İstanbul’da 3 ilçe tehlikede

İstanbul Bahçelievler'de yıkılan binanın kolonlarında deniz kumu tespit edildi. 6 Şubat depreminden sonra İstanbul'da hızlanan hasar tespit ve kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanmıştı. Bu çalışmalar neticesinde devam eden hasar tespit çalışmalarında İstanbul'da deniz kumundan yapılan binaların sayısı tedirgin edici derecede fazla çıktı. Özellikle 3 ilçede yoğun görülen deniz kumu sonrası risk raporu da belli oldu.

İstanbul Bahçelievler’de çöken binanın kolonlarında deniz kumu tespit edildi. 40 yıl önce inşa edilen ve 1999 depreminde zarar gören apartmanların sayısının fazla olduğu İBB tarafından tespit edilirken olası bir depremde oluşabilecek hayati risk oldukça yüksek.

BİNALARIN ÇÖKME NEDENİ

TGRT Haber’in özel haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında hasar tespiti yaptığı çalışmalarda İstanbul’da özellikle 3 ilçede binaların çoğunun kolonlarında deniz kumuna rastladı. Bu binaların çoğunun 40 yıl ve üzeri olduğu tespit edildi.

İSTANBUL’DA DEPREMDE HANGİ İLÇELER RİSKLİ?

İstanbul’da devam eden kentsel dönüşüm projesinin mühendislik raporunda, 2 milyondan fazla insanın yaşadığı Esenyurt, Küçükçekmece ve Büyükçekmece riskli bölgeler arasında yer aldı. Doldurma semtlerin ve deniz kumundan yapılan binaların en az yarım milyon insanın mezarı olacağı rapor ile kanıtlanırken 50 bin binada deniz kumu harcı tespit edildi.

Bahçelievler’de bina neden çöktü? İstanbul'da depremde en riskli bölge hangisi?

İstanbul’da büyük bir deprem beklenirken, deprem uzmanları ölümlerin depremin şiddetinden değil, deniz kumundan yapılan binalar ve doldurma alanlardan kaynaklanacağını dile getiriyor.

AFAD’ın yayınladığı verilere göre İstanbul’da en riskli ilçeler arasında Zeytinburnu, Florya, Avcılar, Ataköy, Küçükçekmece ve Fatih yer almakta.

İstanbul'da zemini sağlam ilçeler hangisi?

2000 YILI SONRASI BİNALARIN HASAR TESPİTİ

İBB, 2000 yılı sonrasında yapılan yapılarda https:// binatespiti.ibb.istanbul/ sayfası üzerinden bulunduğunuz binanın ve sokağın fotoğrafını yüklemesini talep etti. Bu şekilde daha hızlı bir şekilde hasarlı binaların tespiti gerçekleşecek.

İSTANBUL’DA DEPREMDE HANGİ İLÇELER DAHA AZ RİSKLİ?

AFAD’ın yayınladığı son verileri göre, en az riskli ilçeler; Beyoğlu, Beşiktaş, Eyüp, Arnavutköy, Maslak, Çekmeköy, Kağıthane, Esenler, Kemerburgaz, Gaziosmanpaşa ve Alibeyköy yer alıyor.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir