Atatürk paylaşımının ardından Nurdan Yapan’ın tutuklanması için paylaşımlar yapıldı - Haber Jet

Atatürk paylaşımının ardından Nurdan Yapan’ın tutuklanması için paylaşımlar yapıldı

15 Temmuz'un yıl dönümünün ardından X'te bir Nuran Yapan isimli bir kullanıcı Atatürk ve Fetö'nün fotoğrafını yan yana koyarak ikisini bir tuttu. Sosyal medyada hızla yayılan bu paylaşım sonrası kullanıcılar, paylaşımı yapan kişiyi "nuranyapantutuklanısın" tagıyla gündeme taşıdı. Paylaşımı yapan şahsın 5816 sayılı Atatürk'ü Koruma Kanunu'na aykırı davrandığı gerekçesiyle tutuklanması konusunda sosyal medyada çağrı yapıldı.

Sosyal medyada @nuranyapan1973 isimli bir kullanıcı Atatürk ve Fetö’nün fotoğrafını yan yana koyarak ikisini bir tuttuğu bir paylaşım yaptı.

NURAN YAPAN OLAYI NE, KİMDİR?

X’te (eski adıyla Twitter) Nuran Yapan isimli bir kullanıcı Atatürk’ün resminin yanına Fetullahçı terör örgütü lideri Fetullah Gülen’i (FETÖ) koyarak ikisinin aynı olduğu mesajını veren bir paylaşım yaptı.

Kısa sürede X kullanıcıları tarafından tepkiye neden olan paylaşımla Atatürk’e hakaret ettiği için “nuranyapantutuklansın” tagıyla talepte bulunuldu.

Nuran Yapan kimdir, tutuklandı mı

5816 SAYILI KANUN NEDİR?

Bilinen adıyla Atatürk’ü Koruma Kanunu yani 5816 sayı, 25 Temmuz 1951 tarihli Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunu gündeme geldi.

Kanunun maddelerindeki amaç Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’e ve Atatürk’ün hatırasına karşı işlenecek suçları cezalandırmak amacıyla çıkarıldı.

Kanuna göre Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar, Atatürk’ü temsil eden heykel, büst, abideler veya kabrini tahrip edenlere ise bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.

Nuran Yapan

5816 sayılı kanunun maddeleri:

Madde 1- Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk’ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

Madde 2- Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumî veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtası ile işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

Madde 3- Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet Savcılıklarınca re’sen takibat yapılır.

Madde 4- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5- Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir