18 yaş altı tek başına otobüse binebilir, uçak yönetmeliği değişmekte - Haber Jet

18 yaş altı tek başına otobüse binebilir, uçak yönetmeliği değişmekte

18 yaş altı kişiler şehir içi otobüse binerken, şehirler arası otobüse binerken veya uçağa binerken pek çok soruyu düşünüyor. Farklı firmaların pek çok politikası bulunması sebebiyle 18 yaş altı tek başına otobüse binme veya uçak bileti alma konusunda detayları merak ediyor.

Çocukların tek başına seyahat etmesi, özellikle aileler için dikkatle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Otobüs ve uçak yolculuklarında çocukların bilet alımı, seyahat kuralları ve yaş sınırları hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda inceledik.

18 YAŞ ALTI TEK BAŞINA OTOBÜSE BİNEBİLİR Mİ?

Türkiye’de, otobüs şirketlerinin genel kurallarına göre, 18 yaş altındaki çocukların tek başına seyahat etmesi bazı sınırlamalarla mümkündür.

Öncelikle şehir içinde bakalım. İstanbul, İzmir, Ankara gibi illerde bu durum sizi biraz tereddüte düşürüyor olabilir.

Ancak 18 yaş altı pek çok öğrenci günlük ulaşımında otobüsü kullanmakta.

Hatta belediyeler, öğrencilere indirim imkanı sunuyor.

18 yaş altı tek başına otobüse binebilir mi

Şehirler arası yolculuklarda ise durum biraz daha farklı. Çoğu otobüs firması, yolcularına bilet satarken şu hususlara dikkat etmektedir.

“12 yaş altındaki çocukların” bir yetişkin refakatinde yolculuk yapması zorunlu kılarken, 12-18 yaş arasındaki gençler, ebeveynlerinden alacakları yazılı izinle tek başlarına otobüs yolculuğu yapabilirler.

18 yaş altı tek başına otobüse binebilir mi

18 YAŞ ALTI TEK BAŞINA UÇAĞA BİNEBİLİR Mİ?

Havayolu şirketlerinde ise kurallar biraz daha farklıdır.

“2 yaşından küçük çocuklar”, genellikle ebeveynlerinin kucağında seyahat eder ve ayrı bir bilet alınmasına gerek olmaz.

“2-7 yaş arasındaki çocuklar” ise refakatsiz uçuş yapamaz, yanlarında bir yetişkin olması gereklidir. Türk Hava Yolları, ücret karşılığında refakatçi kabin memuru hizmeti ile veli izin belgeli çocuğun uçuşu konusunda yardımcı olabilmektedir.

“7-12 yaş arasındaki gençler” özel izin ve belgelerle tek başlarına uçak seyahati yapabilirler. Ancak veli uçak havalanana kadar havalimanında bulunma zorunluluğu vardır.

“12- 18 yaş arasındaki gençler” veli izin belgesi ile refakatçi olmadan uçuş yapabilmektedir.

İlgili Haberler

Ancak bu bilgiler uçağın gideceği ülkenin çocuk yolcu kurallarındaki değişiklikler ile farklılaşabilir. Bu konuda gideceğiniz ülkenin kurallarını öğrenmek için seyahat acentenizden güncel bilgileri edinmelisiniz.

18 yaş altı tek başına uçağa binebilir mi

18 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR UÇAK BİLETİ ALABİLİR Mİ?

Genel olarak, 18 yaş altındaki bireylerin otobüs veya uçak bileti satın alması mümkün değildir. Bu tür işlemler, bir yetişkin ya da ebeveyn tarafından yapılmalıdır. Ancak, çocuk adına bir bilet alındığında, çocuğun seyahati için gerekli belgelerin ve izinlerin tamamlanması gerekmektedir.

– Otobüs yolculuklarında: Bilet satış noktalarında veya internet üzerinden bilet satın alırken çocuğun yaşına göre ek belgeler talep edilebilir.

– Uçak yolculuklarında: Özellikle 12-18 yaş arasındaki gençler için alınan biletlerde, havayolu şirketinin istediği refakatsiz seyahat formu gibi belgelerin doldurulması gerekmektedir.

18 yaş altı tek başına uçak bileti alabilir mi

ÇOCUKLARA KAÇ YAŞTAN İTİBAREN BİLET ALINMASI ZORUNLUDUR?

Otobüs seyahatlerinde çocuklar için “6 yaşından itibaren” ayrı bir koltuk ve bilet alma zorunluluğu başlar. Ancak, 6 yaşın altındaki çocuklar, eğer bir yetişkinin kucağında seyahat ediyorsa çoğu otobüs firmasında ek bilet gerekmemektedir.

Uçak seyahatlerinde ise “2 yaşından itibaren” her çocuk için ayrı bir bilet alınması gerekmektedir. 2 yaş altındaki bebekler, bir yetişkinin kucağında seyahat edebilir ve genellikle bu yolculuklarda bebek için indirimli bir ücret ödenir.

ÇOCUKLARA KAÇ YAŞTAN İTİBAREN BİLET ALINMASI ZORUNLUDUR?

Çocukların otobüs veya uçakla seyahat edebilmesi için yaş sınırlarına, bilet alım kurallarına ve refakatsiz seyahat şartlarına dikkat etmek önemlidir. Her iki ulaşım şekli için de ailelerin çocuklarına uygun belgeleri hazırlamaları ve seyahat sırasında oluşabilecek her durumu göz önünde bulundurmaları gerekir.

**Not: Seyahat edeceğiniz firmaların özel kurallarını önceden araştırmak, güvenli ve sorunsuz bir yolculuk için önemlidir.**

18 yaş altı otobüse ve uçağa binebilir mi

GündemEditörün Seçtikleri

18 yaş altı tek başına otobüse binebilir, uçak yönetmeliği değişmekte” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Eda Nur Eda Nur

    18 yaş altının tek başına seyahat etmesi günümüzde çok riskli bence

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir