Türkiye’de çıkarılmayı bekleyen 300 milyar dolar değerinde altın var
Yeraltı zenginlikleri açısından keşfedilen ve henüz keşfedilmeyen pek çok zenginliği bulunan Türkiye'de ki altın potansiyelini açıklayarak değerinin 300 milyar dolar olduğu öğrenildi. TMD Başkanı Mehmet Yılmaz, Ankara'da bir grup gazeteci ile gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye'nin madencilik sektörüne ilişkin açıklamalarda bulunurken 6 bin 500 tonluk metal altın potansiyelinden bahsetti.
Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, Ankara’da gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye’nin madencilik faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunurken altın potansiyeli üzerinde de durdu.
TÜRKİYE NE KADAR ALTIN ÜRETİYOR?
Türkiye Gazetesi’nden Cevdet Fırat Aydoğmuş’un özel haberine göre TMD Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’deki metal altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğunu belirtti.
Yılmaz, bunun bin 500 tonunda üretimin başlandığını, yer altında bekleyen 5 bin ton altının değerinin ise yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Altındaki dış ticaret açığına değinen Yılmaz, şu anda 2,5 milyar dolarlık altın ürettiklerini ve üretimde 100 tona çıktıkları takdirde bu rakamın 8-9 milyar dolara yükseleceğini, bunun da dış ticaret açığının üçte birine denk geldiğini ifade etti.
19 Mayıs 2001’de üretime başlayan Bergama’daki altın madenini hatırlatan Yılmaz, açılışını takip eden 10 yılda üretiminin yabancılar tarafından yapıldığını ancak şu anda Türkiye’de üretilen altının yüzde 50’sini, tamamı yerli sermaye şirketler tarafından üretildiğini vurguladı.
TÜRKİYE BOR REZERVİ NE KADAR?
Bor madeniyle ilgili de açıklamalarda bulunan Yılmaz, dünyada bor rezervlerinin yüzde 70’ine sahip olduğumuzu vurgulayarak borda uç ürün üretimine gidilirse dünyada söz sahibi olabileceğimizi belirtti.
Bir ton ham borun değeri 300-500 dolar olurken bu ham bor ürüne çevrildiği takdirde değerinin 4 bin dolara yükseldiği üzerinde duran Yılmaz, borda uç ürün çıkarma üzerinde durdu.
İLİÇ MADEN KAZASI NE ZAMAN OLDU?
Nisan ayında Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazası hakkında açıklama yapan Yılmaz, “Önce insan, sonra çevre” diyerek bunu öncelenmesi gerektiğini ifade etti.
İliç’te ne olup bittiğini, içeride ne yaşandığını gerçekten bilmediğini belirten Yılmaz, tesise kaza olduktan bir gün sonra gittiğini, hiç çalışmadığı, görmediği ve içine girmediği bir tesis olduğunu belirterek Meclis araştırma komisyonunun konuyu ortaya çıkarmasını beklediğini belirtti.
Yığın liçi prosedürü üzerinde durarak dünyada 268 madende uygulandığını anlatarak kök sebep analizinin iyi yapılması gerektiğini vurguladı.
MADENCİLİK VE YEŞİL DÖNÜŞÜM
Dünyada ve ülkemizde gündemde yer alan yeşil dönüşümün madencilik sektörünü nasıl etkilediği üzerine değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, yeşil dönüşümünün şimdikinden 9 kat daha madencilik yapmak anlamına geldiğini söyledi.
Fosil yakıtlardan uzaklaşarak, daha fazla yenilenebilir enerji kullanımı, daha fazla batarya üretimi, elektrik depolaması, güneş panelleri ve rüzgar santralleri üretimi üzerinde durarak fosil yakıtlardan uzaklaşmayı belirtti.
Bu nedenle de “Daha fazla lityum, kobalt, nikel, bakır, hatta altın bile daha fazla üretilmek zorunda” dedi.
Türkiye’nin kaç tane altın madeni var merak ettim şimdi
Türkiye altınları ihraç etmeye başlarsa çok iyi olır