Starbucks’ın zararı büyüyor! Fiyat artışları ve boykot çağrıları ile dünyadaki satışları yıllık yüzde 1,8 düştü
Amerikalı kahve dükkânları zinciri Starbucks, İsrail markası olmasa da İsrail boykotunun yıkımını en çok yaşayan marka oldu. Starbucks fiyat artışları ve boykot çağrıları ile adeta köşeye sıkıştı. Sadece satışları değil, Starbucks hisse fiyatları da boykottan etkilendi. Ana pazarı olan ABD'de bile satışları yüzde 3 geriledi.
Starbucks’ın zor günleri devam ediyor.
Mali kriz ile boğuşan Starbucks, çalışanlarının sendikal mücadelesi ve İsrail’e karşı boykotun sembolü haline gelmesinden dolayı zor dönemlerden geçiyor.
İsrail boykotunun yıkımını yaşan Starbucks, ürünlerine yaptığı zamlar nedeniyle de eleştirilerin hedefi haline gelmişti.
Boykot ‘İsrail ile alakamız yok’ diyen Starbucks’ı resmen köşeye sıkışmış durumda.
2024 yılının başında şirketin dünya çapındaki satışları yıllık olarak yüzde 1,8 düştü.
Ana pazarı olan ABD’de satışları yüzde 3 geriledi.
STARBUCKS KAÇ PARA KAYBETTİ?
Hem hisse fiyatları hem de satışlar temel alındığında boykot sürecinde en çok etkilenen şirketin Starbucks olduğu söylenebilir
Starbucks boykot sonrası 35 milyar dolar değer kaybetti.
Amerikalı kahve dükkânları zinciri Starbucks, İsrail markası olmasa da İsrail boykotunun yıkımını en çok yaşayan marka oldu.
Ekimde marka, Filistinlilerle dayanışma mesajı paylaşan çalışanlarının bağlı olduğu sendikaya dava açtı.
Kamuoyu bu davayı İsrail’e destek olarak yorumladı.
Olayın ardından 2024’ün ilk aylarında şirketin dünyadaki satışları yıllık olarak yüzde 1,8 düştü.
Sadece satışları değil, hisse fiyatları da boykottan etkilenen Starbucks, geçen yıl aynı dönemde 110 doların üzerinde olan hisse fiyatlarının yavaş yavaş erimesine şahitlik etti.
İlgili Haberler
STARBUCKS BOYKOTTAN NE KADAR ZARAR ETTİ?
Starbucks, 2024’ün ikinci çeyreğinde şirket 8,6 milyar ABD doları (yaklaşık 8,38 milyar Euro) ciro kaydetti, uzmanlar aslında üç aylık ciroyu 9,12 milyar ABD doları (yaklaşık 8,5 milyar Euro) olarak tahmin etmişti. Ancak performansı hayal kırıklığı yarattı ve beklentileri karşılamadı.
Ancak boykot etkisiyle Starbucks’ın mağaza satışları yüzde 4 azalış gösterdi 2020 sonundan bu yana ilk defa düştü.
Ancak şirket, çeyrek dönem satışlarının düşük olmasına rağmen, şirket ikinci çeyrekte 364 yeni şube açtı.
Üstelik Starbucks, İsrail’in yanında olduğu açıklamalarını son dönemde medyadan kaldırdı ve şirket yetkilileri şuanda İsrail’e destek vermediklerine dair açıklamalarda bulunuyor.
Firmanın çalışanları tarafından paylaşılan bilgilere göre şirket gelen tepkileri toparlamak adına kanı andırdığı için kırmızı önlük giyilmemesi kararını verdi.
Zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıya kalan Starbucks’ta işe alımların da durduğu iddia edildi.
Geçtiğimiz ay Starbucks, kahve ve yemek servisi yaparak hizmet eden tam 100 robot çalışanı işe aldı. Bu çalışanların maaş derdi yok, şikayeti de yok.
Kahve evi zincirinin yeni lokasyonlarının çoğu ABD ve Çin’de bulunuyor.
TÜRKİYE’DEN YILIN İKİNCİ ZAMMI YAPMIŞTI
Bu dönemde sadık müşterilerini fiyat açısından sıkıştırarak ve çalışanlarını zorlayarak kâr etmeye çalışan Starbucks en son Türkiye’de de fiyatlarına iki defa zam yaptı. En ucuz kahve 70 TL’ye yükseldi.
Bu yıl 45 lira olan küçük boy (Tall) filtre kahve fiyatını 60 liraya çıkartan Starbucks aynı ürünün satış fiyatını 70 lira yaptı.
Shaya çalışanlarına satış için çok baskı uyguluyo
Starbucks’un düşüşte olup Türk firması Espressolab’ın yükselmesi gurur verici