Kamuda Tasarruf tedbirleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi! İşte, maddeler ve yapılacak değişiklikler - Haber Jet

Kamuda Tasarruf tedbirleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi! İşte, maddeler ve yapılacak değişiklikler

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonuna sunulan, kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerinde Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Kararname ile genel bütçeden yapılan hazine yardımlarına ilişkin karar doğrultusunda düzenlemeye gidilecek.

TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA NELER VAR?

Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilen tasarruf tedbirlerine göre; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan araç ve iş makinelerinin satışından sorumlu olacak ve bu satışlardan elde edilen gelir Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gelir olarak verilecek.

Söz konusu satışlar, açık ihale ve e-ihale yöntemleriyle yapılacak.

Damga Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklikle birlikte yatırım teşviklerine ilişkin sözleşmeler, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren damga vergisinden istisna tutulacak.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun yeniden düzenlenmesiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi kadro cetvelinde değişikliğe gidilecek ve bazı devlet üniversite kadrolarına öğretim elemanları eklenecek.

Kamuda tasarruf genelgesi 2024, Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi

BOTAŞ VE TPAO’DA HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK?

Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nda yapılacak olan değişikliklere göre; BOTAŞ’ın nakit yönetiminin doğru bir şekilde yürütülebilmesi için doğalgaz dış alımlarından kaynaklanan şirketin ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezalarına bağlı gecikme zammı ve faiz borçları görevlendirme bedeli alacaklara mahsup edilecek.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Kamu İhale Kanunu’nda düzenlemeler yapılacak.

BOTAŞ tarafından yapılacak doğal gaz alımları, Kamu İhale Kanunu’ndan istisna tutulacak.

Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak değişikliklere göre BOTAŞ tarafından yapılacak doğalgaz alımlarına yönelik olarak satın alma yöntemleri dahil, alım sürecinin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin gerçekleştirilecek iş ve işlemler hakkında esaslar, piyasa koşulları, gizlilik, güvenilirlik, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri doğrultusunda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre kanunun “istisnalar” hükmünde belirlenen parasal limit, TPAO, BOTAŞ ve bu şirketlerin ortaklıkları ile yurt dışında kurulan şirketlerin; petrol ve doğalgaz arama, sondaj, üretim, taşıma, depolama ve gazlaştırma faaliyetleriyle ilgili yapacakları mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde uygulanmayacak.

Kamuda tasarruf paketi Sağlık Bakanlığı dahil mi? Kamuda tasarruf paketinde sağlık bakanlığı var mı?

KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİNE UYMAYANLARA NE OLACAK?

Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilen tasarruf tedbirleri kapsamında denetlemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak. Tedbirlere aykırı hareket ettiği tespit edilen kişiler hakkında tabi oldukları mevzuat uyarınca disiplin hükümleri uygulanacak.

KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onay verilen kamuda tasarruf tedbirleri 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kamuda tasarruf tedbirleri

KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİ NE DEMEK?

Tasarruf tedbirleri, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlerin azaltılması ve kamu kaynaklarına ekonomik tedbirler uygulanmasını ifade eder.

YENİ TASARRUF TEDBİRLERİNDE NELER VAR?

Komisyon tarafından kabul edilen tasarruf tedbirleri arasında; 3 yıl boyunca yeni hizmet binası alınmayacak, kamu kurum ve kuruluşları 3 yıl boyunca yeni taşıt edinmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarında ajanda, takvim, hatıra, plaket ve hediye benzeri alım, satım, basım yapılmayacak ve kamu görevlileri tek maaş alacak gibi maddeler yer alıyor.

EkonomiGündem

Kamuda Tasarruf tedbirleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi! İşte, maddeler ve yapılacak değişiklikler” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Tuğçe Demirtaş Tuğçe Demirtaş

    Tasarruf tedbirleri hazine bütçesi için iyi olacak ama bürokratlara kısıtlama olacağını düşünmüyorum

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir